Brazília sa vzďaľuje: S Litvou sme remozovali 1:1!

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 09:28 • 2 min
Brazília sa vzďaľuje: S Litvou sme remozovali 1:1!

ŽILINA - Slovenskí futbaloví reprezentanti hrali v Žiline s Litvou nerozhodne 1:1 v piatkovom stretnutí G-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2014 do Brazílie. Hoci mali Slováci od úvodu viac z hry, z gólu sa za stáleho sneženia najskôr tešil súper z Pobaltia. V 19. min namieril presne Šernas, ktorý nedal Kuciakovi šancu. Domáci odpovedali v 40. min, keď po skrumáži vyrovnal nožničkami Jakubko. Slováci skórovali v Žiline po 2,5 roku a dlhých 274 minútach. Po Dubňom však napokon napriek snahe a väčšej aktivite nezvíťazili a veľmi si skomplikovali postupové šance. Najbližšie sa futbalisti SR predstavia 7. júna na pôde outsidera skupiny z Lichtenštajnska.

slovakia

left justify in out

Kvalifikácia MS 2014 - G-skupina - piatok: 
Slovensko - Litva 1:1 (1:1) 
Góly: 40. Jakubko - 19. Šernas, ŽK: 38. Škrtel, 84. Jakubko - 14. Panka, 18. Šemberas, 40. Šernas, 54. Kijanskas, rozhodovali: Oliver - Mullarkey, Long (všetci Angl.), 4560 divákov 
Zostavy: 
Slovensko: D. Kuciak - Hubočan, Škrtel, J. Ďurica, Švento - Pečovský (70. M. Bakoš), Kucka - Mak (64. M. Ďuriš), Sapara, Hamšík - Jakubko 
Litva: Karčemarskas (46. Arlauskis) - Mikoliunas, Mikuckis, Kijanskas, Šemberas - Panka, Ivaškevičius - Šernas (90. Lukša), Kalonas (70. Novikovas), E. Česnauskis - Matulevičius 

Slováci v základe s deviatimi hráčmi z februárového prípravného duelu v Belgicku, ktorých doplnili Mak a Jakubko, začali podľa očakávania proti Litve aktívnejšie. Už v prvej desaťminútovke mali tri príležitosti. Najskôr po štandardke Saparu predĺžil J. Ďurica na Kucku, ale ten tiež hlavou zblízka netrafil bránku. Onedlho v dobrej pozícii prestrelil ľavačkou Hamšík a dobrý úvod tímu SR zakončil Kucka hlavou opäť nad. Nevyužité šance priniesli trest. V 17. min ešte Kuciak zlikvidoval bombu Kalonasa z priameho kopu, no o dve minúty neskôr kapituloval po akcii toho istého hráča a presnom zakončení útočníka tureckého Gaziantepsporu Šernasa. Slovenskí futbalisti zostali na chvíľu zaskočení po prekvapujúcom údere hráčov Litvy. V 33. min mal za stáleho sneženia po ideálnej Makovej prihrávke na kopačke vyrovnávajúci gól Hamšík, spálil však tutovku. Jeho nevýrazný pokus kryl Karčemarskas. V 36. min skončil priamy kop Saparu na brvne litovskej bránky, ale v 40. min sa Slováci už dočkali. Po neprehľadnej situácii v šestnástke hosťujúceho tímu sa dostala lopta k Jakubkovi a 33-ročný útočník ruského Permu nožničkami vyrovnal. Zverenci trénerskej dvojice Griga - Hipp mohli odchádzať spokojnejší do kabín na polčasovú prestávku: Mak si urobil priestor, no jeho strela bola zblokovaná. 
Po zmene strán odcentroval v 54. min Sapara a hlavičku kapitána Škrtela zneškodnil striedajúci brankár Arlauskis. Potom síce zahrozil Matulevičius, ale skórovať mohli skôr domáci futbalisti - Kucka opečiatkoval ľavú žrď. Potom výborne hrajúci Švento obišiel protihráča,netrafil však bránku. Na trávnik sa dostali z lavičky aj Plzenčania M. Ďuriš a M. Bakoš, vytúžený druhý gól neprichádzal. Naopak, v 87. min sa o dokonalé prekvapenie mohol postarať Šernas, ktorý minul v dobrej pozícii Kuciakovu svätyňu. Nerozhodný výsledok znamená už iba minimálnu šancu Slovenska na postup na šampionát v Brazílii. 

Hlasy: 
Stanislav Griga (tréner SR): "Je to sklamanie, najmä z výsledku. Hráči chceli a bojovali, ale chýbala tomu ľahkosť a futbalovosť. Žiaľ, nepadlo nám to tam. Mali sme dosť príležitostí, ale chýbalo nám trochu šťastia. Chalani boli príliš tuhí a zviazaní, možno z toho chcenia sa im nedarilo. Dnes to bolo o výsledku. Ak by sme dali gól v nadstavenom čase, povedali by sme si: ´áno, bojovali sme a máme tri body´. Takto sme stratili dva body. Zápas sme začali dobre. Chceli sme ovládnuť hru, za prvých sedem minút sme mali tri gólové príležitosti, za stavu 1:0 by sa nám hralo lepšie. Jednoducho, chýbalo nám to futbalové. Pre nás je každý duel existenčný. Šance na postup sa však touto remízou ešte znížili. Čaká nás náročnejšia časť kvalifikácie, hráme s Gréckom a dvakrát s Bosnou a Hercegovinou. Netreba sa však vzdávať, musíme bojovať do konca. Bol by som zlý generál, ak by som skladal zbrane." 

Róbert Mak (stredopoliar SR): "Mali sme viacero šancí, ja sám dve vyložené príležitosti. Nastrelili sme žrď, brvno, proti Litve to tam jednoducho nepadlo. Stratili sme dôležité body, pre ktorých zisk sme však spravili na trávniku všetko. Keď z ôsmich gólových príležitostí nestrelíme gól, tak nemôžeme vyhrať. Hoci situácia nie je pre nás dobrá, ideme ďalej. Budeme bojovať až do konca." 

Marrtin Jakubko (útočník a autor jediného gólu SR): "Môj gól bol síce pekný, ale ničomu nepomohol. Ťažko povedať, čo rozhodlo. Asi to, že sme nepremenili šance. Každý však makal na sto percent. Diváci, ktorí prišli a na dnešnom zápase vymrzli, boli úžasní. Túto kvalifikáciu musíme dohrať so cťou, aby sme sa nemuseli hanbiť." 

Martin Škrtel (obranca a kapitán SR): "Keď nedáme gól, nemôžeme vyhrať. Stalo sa nám to aj v minulých zápasoch, aj teraz. Vypracovali sme si dostatočné množstvo šancí, ale opäť sa nám ich nepodarilo premeniť. Do zápasu sme išli s tým, že sa nemôže zopakovať situácia zo stretnutí v Česku a Belgicku. Chceli sme do toho vletieť od začiatku, to sa nám aj podarilo. Nevyužili sme však príležitosti. Celých 90 minút sme dominovali, ale súper bol na rozdiel od nás efektívny."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies