Brazília sa topí v ekonomickej kríze: OH nikoho nezaujímajú, stali sa príťažou

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 10:39 • 2 min
Brazília sa topí v ekonomickej kríze: OH nikoho nezaujímajú, stali sa príťažou

RIO DE JANEIRO - Keby sa Brazília ocitla v súčasnej situácii pred piatimi rokmi, pravdepodobne by sa vzdala práva usporiadať olympijské hry. Podujatie prišlo pre krajinu v najnevhodnejšej chvíli.

slovakia

left justify in out

Aj takéto vyjadrenia zaznievajú dokonca už aj z oficiálnych miest v prvom juhoamerickom štáte, ktorý dostal výsadu usporiadať najväčšiu športovú akciu planéty. Výsadu, ktorá sa za sedem rokov od pridelenia stala príťažou.


Brazília bola v roku 2009 na vrchole svojej ekonomickej sily. "Toto je pamätný deň, pretože Brazílčania prestávajú byť národom druhého sveta. Dnes sa nám dostalo uznania, ktoré sme si zaslúžili," povedal v roku 2009 po víťazstve v kodanskom hlasovaní členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) nadšeným krajanom na Copacabane vtedajší prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

 

Pár mesiacov pred otvorením OH 2016 nemôže byť atmosféra v krajine odlišnejšia. Brazília sa topí v ekonomickej a politickej kríze, vláda škrtá jednu rozpočtovú kapitolu za druhou, v uliciach proti nej a prezidentke Dilme Rousseffovej demonštrujú davy, Silva na polícii vypovedá pre podozrenie z prania špinavých peňazí a olympijské hry nikoho nezaujímajú.


"Keby sa takéto niečo dialo pred piatimi rokmi, asi by sme o olympijské hry prišli. Ešte nikdy som nezažil takýto zmätok na politickej scéne. Nemám poňatia, kam to všetko speje," priznal bezradnosť hovorca organizačného výboru Mario Andrada. Zároveň však tvrdí: "Sme takmer v cieli. Od vlády potrebujeme v podstate už iba drobnosti."


Mesto Rio de Janeiro hlási, že práce sú na 95 percent hotové a všetko sa stihne napriek tomu, že zrušilo zmluvy s dodávateľmi najmenej dvoch športovísk - pre tenis a jazdectvo - a najmenej štyri ďalšie projekty meškajú. "Politická kríza na federálnej úrovni nemá vplyv na záverečnú fázu príprav," uviedla v utorok radnica.


Uznávaný politológ Sergio Praca si však myslí, že na olympijských hrách sa nemôže neprejaviť zhoršujúca sa politická situácia: "Federálny aparát je momentálne pre nedostatok peňazí absolútne paralyzovaný. Nikto nevie, čo bude. Plánovať teraz napríklad bezpečnostné opatrenia počas olympijských hier je mimoriadne zložité."


V Brazílii podľa týchto vyjadrení vonkoncom nepanuje nálada zodpovedajúca najväčšiemu športovému sviatku. "Ubezpečujem vás, že olympijské hry sú teraz poslednou vecou, ktorá tu niekoho zaujíma. Mal to byť veľký rok pre Brazíliu a Rio, ale všetko bude naopak, aj keby malo podujatie úspech," vyhlásil Praca a dodal: "Časť zo mňa si želá, aby sa olympijské hry nakoniec nekonali, aby ľudia videli ten politický rozvrat a recesiu, v akých sa nachádzame. Prišli v najhoršej chvíli brazílskej histórie. Obraz krajiny, ktorý sa v uplynulých rokoch oveľa zlepšil, teraz utrpí poriadnu ranu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies