Brazília ponúkla azyl Iránke odsúdenej na smrť ukameňovaním

NETKY.SK • 2 August 2010, 07:30 • 2 min
Brazília ponúkla azyl Iránke odsúdenej na smrť ukameňovaním

Brazília ponúkla azyl Iránke odsúdenej na smrť ukameňovaním

slovakia

left justify in out

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva vyzval v sobotu svojho iránskeho partnera Mahmúda Ahmadínežáda, aby umožnil žene odsúdenej v Iráne na smrť ukameňovaním prijať ponuku azylu v Brazílii.
      Trest udelený Sakíne Muhammadíovej-Aštiáníovej za mimomanželský pomer, ktorý popiera, vyvolal medzinárodné protesty. Vykonanie rozsudku odložili počas súdnej revízie, ženu by však stále mohli popraviť.
      "Vyzývam iránskeho lídra, Mahmúda Ahmadínežáda, aby dovolil Brazílii udeliť tejto žene azyl," citoval brazílskeho prezidenta štátny rozhlas. Obe krajiny sa tento rok zblížili po tom, ako sa Brazília zapojila do sprostredkovania riešenia sporu okolo iránskeho jadrového programu.
      Organizácia pre ľudské práva Amnesty International uviedla, že Muhammadíovú-Aštiáníovú odsúdili v roku 2006 za "nezákonný vzťah" s dvoma mužmi na 99 úderov. Napriek vykonaniu tohto trestu ju následne uznali vinnou z cudzoložstva, za čo ju odsúdili na smrť ukameňovaním. Na zastavanie popravy vyzvali Irán USA, európska únia i ľudskoprávne skupiny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies