Brazília minie na bezpečnosť OH 2016 190 miliónov USD

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 09:24 • 2 min
Brazília minie na bezpečnosť OH 2016 190 miliónov USD

SAO PAULO - Podľa brazílskeho ministra obrany Alda Rebela počas augustových olympijských hier v Riu de Janeiro nehrozia masívne protesty napriek ekonomickej a politickej kríze v krajine.

slovakia

left justify in out

Na pohode občanom nepridáva ani aktuálny škandál národnej ropnej spoločnosti Petrobras. Rebelo na stredajšej tlačovej konferencii v hlavnom meste Brasília vyhlásil, že počas Hier očakáva prítomnosť 85-tisíc členov bezpečnostných zložiek vrátane 38-tisíc príslušníkov ozbrojených síl. To by podľa jeho slov malo stačiť na garantovanie bezpečnosti.


Násilné protesty, ktoré sa udiali pred futbalovým Pohárom konfederácií v roku 2013, sú údajne nepravdepodobné. "Nemyslím si, že sa stane niečo podobné. Nasledujúci rok počas majstrovstiev sveta bola situácia celkom pokojná. Počas olympijských hier bude oveľa uvoľnenejšia atmosféra v porovnaní s rokom 2013," povedal Rebelo.


Mnoho Brazílčanov sa počas nadchádzajúceho víkendu chystá do ulíc, aby vyjadrili odpor či podporu súčasnej prezidentke Dilme Rousseffovej, ktorá čelí žalobe. Niektoré skupiny prisľúbili protestovať aj na olympijských hrách, predovšetkým tie, ktorých členovia museli opustiť svoje domovy v dôsledku olympijských konštrukčných prác.


Téma tlačovej konferencie sa obrátila aj na prípadné teroristické hrozby. Rebelo informoval, že Brazília spolupracuje s USA, Veľkou Britániou aj Ruskom na zabránení útokov počas Hier, no tieto bezpečnostné opatrenia vraj nesúvisia s novembrovým vyčíňaním teroristov v Paríži.

 

"Obavy máme už od roku 1972 od olympiády v Mníchove. Takisto aj v roku 1996 v Atlante došlo k útokom. Minulosť ponúka dostatok príkladov," uviedol Rebelo. Na predmetných OH 1972 v Mníchove palestínski útočníci zabili v olympijskej dedine jedenásť izraelských športovcov.


Vrcholný člen brazílskej štátnej bezpečnosti José Mariano Beltrame opakovane zdôraznil, že zabránenie terorizmu bolo vždy prioritou číslo jeden v olympijskej príprave Ria, hoci Brazília nikdy nečelila takýmto útokom. Očakáva sa, že Brazília minie na bezpečnostné operácie v súvislosti s OH 2016 približne 190 miliónov amerických dolárov. Tohtoročné olympijské hry v Riu de Janeiro sa uskutočnia v termíne 5. - 21. augusta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies