Brazília má nového prezidenta, napokon sa ním stal pravicový populista Jair Bolsonaro

NETKY.SK • 29 Október 2018, 07:18 • 2 min
Brazília má nového prezidenta, napokon sa ním stal pravicový populista Jair Bolsonaro

RIO DE JANEIRO - Novým prezidentom Brazílie bude 56-ročný pravicový populista Jair Bolsonaro, ktorý podľa očakávaní zvíťazil v nedeľňajšom druhom kole volieb hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

Bolsonaro získal približne 55,5 percenta hlasov, jeho vyzývateľovi Fernandovi Haddadovi z ľavicovej Strany pracujúcich (PT) dalo hlasy 44,5 percenta voličov, oznámila volebná komisia po spočítaní takmer 95 percent hlasov.

 

Zvolenie Bolsonara, ktorý je po oboch rodičoch talianskeho pôvodu, zrejme povedie k radikálnej zmene politiky v Brazílii. Bývalý výsadkár chce totiž uľahčiť prístup k zbraniam, obsadiť kľúčové ministerstvá vojakmi a naznačil aj možné odstúpenie Brazílie od parížskej klimatickej dohody.

 

img

Zdroj: SITA

 

Krátko po oznámení predbežných výsledkov Bolsonaro v prejave povedal, že bude brániť "ústavu, demokraciu a slobodu". "Toto nie je sľub strany, ani slovo človeka, ale prísaha pred Bohom," vyhlásil.

 

Bolsonara, prezývaného za jeho názory aj brazílskym Trumpom, bodol v septembri na predvolebnom zhromaždení útočník nožom do brucha a následne bol niekoľko týždňov v nemocnici. Kampaň viedol aj z nemocničnej postele prostredníctvom sociálnych sietí.

 

Bolsonaro je známy hanlivými výrokmi na adresu žien, černochov a gejov. Jednej poslankyni raz povedal, že nestojí za to, aby bola znásilnená, pretože je "veľmi škaredá". Vyjadruje sa tiež nostalgicky o vojenskej diktatúre v Brazílii z rokov 1964-85.

 

Pre väčšinu Brazílčanov sú takéto postoje očividne vedľajšie a chcú zmenu vo vysokej politike prerastenej korupciou, ktorá dostala do väzenia aj exprezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu.

 

img

Zdroj: SITA

 

Brazílčanov trápi aj neprestajné násilie (vlani bolo v krajine zavraždených vyše 63.000 ľudí) a Bolsonaro sľubuje jednoduché riešenia. Okrem iného chce znížiť vek pre trestnú zodpovednosť z terajších 18 rokov a povzbudiť políciu k ráznejšiemu postupu proti zločincom.

 

Bolsonaro začínal v politike na radnici Ria de Janeiro v roku 1988, od roku 1991 je poslancom federálneho parlamentu. Vystriedal takmer desať politických strán. Tento rok vstúpil do Sociálno-liberálnej strany (PSL), ktorej je aj predsedom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona