Brazília má nového dočasného prezidenta: Chce obnoviť dôveryhodnosť krajiny

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 06:30 • 2 min
Brazília má nového dočasného prezidenta: Chce obnoviť dôveryhodnosť krajiny

BRAZÍLIA - Na obnovení dôveryhodnosti krajiny chce so svojou novou vládou pracovať dočasný brazílsky prezident Michel Temer, ktorý sa ujal funkcie hlavy štátu prezidenta vo štvrtok krátko po odvolaní Dilmy Rousseffovej.

slovakia

left justify in out

"Musíme výrazne zlepšiť podnikateľské prostredie pre súkromný sektor ... a vyvážiť rozpočet," povedal v inauguračnom prejave v prezidentskom paláci 75-ročný stredopravý politik, ktorý doteraz pôsobil ako viceprezident.

 

Temer zároveň vyzval na "dialóg" o krízach zmietajúcich Brazíliou, najväčšou krajinou Latinskej Ameriky a piatym najväčším štátom sveta, ktorá sa ocitla v recesii a spamätáva sa z ďalekosiahleho korupčného škandálu.

Podľa neho je "naliehavo potrebné obnoviť pokoj a zjednotiť Brazíliu", pričom "dialóg je prvým krokom k riešeniu zložitých problémov".

 

Dočasný prezident zdôraznil, že bude pokračovať v programoch ako sú sociálna pomoc rodinám či budovanie sociálnych bytov. Ako najväčšie výzvy vidí oživenie ekonomiky, boj s recesiou a zníženie počtu nezamestnaných, ktorých je v Brazílii okolo 11 miliónov.

 

Temer si však hneď na úvod vyslúžil kritiku za to, že medzi 24 ministrami jeho vlády nie je ani jedna žena. Oponenti mu tiež vyčítajú, že do kabinetu povolal ľudí zapletených do korupcie.

 

O odvolaní doterajšej prezidentky Dilmy Rousseffovej na dobu 180 dní rozhodol v noci na štvrtok po 20-hodinovom rokovaní Senát. Odvolaný bol aj jej 27-členný kabinet.

 

V rámci procesu tzv. impeachmentu čelí Rousseffová okrem iného obvineniam z nezákonného poskytovania úverov a manipulovania so štátnym rozpočtom s cieľom vylepšiť štatistiky o hospodárení svojej vlády. Tieto obvinenia, ktoré budú preskúmané počas uvedenej 180-dňovej lehoty, odmieta a hovorí o "prevrate".

 

Temer je členom centristickej Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB), ktorá bola od roku 2003 koaličným partnerom Rousseffovej Robotníckej strany (PT), ale v marci z nej vystúpila. Viacero členov PMDB je podozrivých z korupcie. PMDB podporovala impeachment Rousseffovej.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies