Brazílčania zapriahli univerzity, budú čistiť vodu

NETKY.SK • 4 August 2015, 08:47 • 2 min
Brazílčania zapriahli univerzity, budú čistiť vodu

RIO DE JANEIRO - Rok pred slávnostným otvorením olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro sa do riešenia blamáže so zdraviu škodlivou vodou pre športoviská zapojilo niekoľko brazílskych univerzít a výskumných centier.

slovakia

left justify in out

Zamerajú sa na zátoku Guanabara, kde by sa mali konať preteky v jachtingu a kde doteraz zlyhali všetky pokusy vyčistiť vodu od odpadkov a splaškov z mesta. Zmluvu o spolupráci podpísal s akademikmi guvernér štátu Rio de Janeiro Luiz Fernando Pezao, ktorý dohodu označil za "veľmi dôležitý krok" k splneniu sľubu daného pri víťazstve kandidatúry Ria.


Brazílčania sa pred viac ako šiestimi rokmi zaviazali radikálne znížiť znečisťovanie zátoky. Z ôsmich plánovaných čističiek postavili iba jednu, ktorá filtruje vodu z riek prinášajúcich do Guanabary tony odpadu z mesta. Pezaov úrad tvrdí, že úroveň čistenia vody sa podarilo zvýšiť zo 17 na 49 percent. Pôvodné plány však hovorili o 80 percentách a už dávnejšie je isté, že sa ich nepodarí naplniť. "Urobili sme chybu. Ďalšie si už nemôžeme dovoliť," citoval Pezaa internetový portál UOL. Zástupca jednej z univerzít Rogerio Vale otvorene vyhlásil, že riešene problému je otázkou desaťročí. "Hovoríme možno o dvadsiatich rokoch. Zátoku dokážeme dostať do dobrého stavu v roku 2025, 2030, možno až 2035." Zmluvu so štátom Rio de Janeiro podpísalo sedem univerzít, z nich šesť je financovaných z verejných zdrojov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies