Brazílčania pod paľbou kritiky: Rezonovala najmä doprava

NETKY.SK • 4 August 2016, 11:30 • 2 min
Brazílčania pod paľbou kritiky: Rezonovala najmä doprava

RIO DE JANEIRO - Dopravné zápchy, znečistenie vodných plôch na športoviskách, bezpečnosť či nedostatočný systém značenia - organizátori olympijských hier v Riu de Janeiro si v stredu vypočuli množstvo výhrad od členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Nešetril ich ani líder hnutia Thomas Bach.

slovakia

left justify in out

"Je čas. Blížime sa k začiatku. Teraz to všetko vypukne. Som si istý, že spoločne v Riu prežijeme veľkolepé hry a celý svet bude prekvapený z toho, čo uvidí. Ale na slová chvály je príliš skoro. Ešte si nemôžeme dovoliť oslavovať," povedal Bach.


Čistota vody najviac zaujímala monackého princa Alberta. "Médiá toho priniesli veľa o prípravách hier a intenzívne sa venovali téme znečistenia. Aké veľké by mali byť naše obavy?" znela jeho otázka na hovorcu hier Maria Andradu. Ten len zopakoval klišé o meraniach Svetovej zdravotníckej organizácie, podľa ktorých výskyt baktérií klesol. Kritika sa pritom týkala predovšetkým prítomnosti vírusov na športoviskách pre jachtárov, veslárov, rýchlostných kanoistov, triatlonistov a diaľkových plavcov. Navyše je tu problém s voľne plávajúcim pevným odpadom. "Áno, plávajúce odpadky nám spôsobujú ťažkosti," priznal Andrada.


Švajčiarsky člen MOV Denis Oswald si posvietil na viaznuce dopravné spojenie medzi športoviskami: "Tí z nás, ktorí mali možnosť navštíviť jednotlivé dejiská, narazili na veľa problémov." Leo Gryner z radnice mesta Rio de Janeiro ich vysvetlil obmedzeniami pri spúšťaní režimu olympijských pruhov a prisľúbil nápravu: "Podnikneme opatrenia, aby sa premávka zrýchlila a športovci sa dostali na tréningy a súťaže včas."


Z diskusie tiež vyplynulo, že Brazílčania zatiaľ nainštalovali iba 15 percent zo všetkých orientačných značiek a tabúľ. "Dodávateľ namontuje všetky, ale treba počítať s istým oneskorením," povedal zástupca obchodného úseku mesta Renato Ciuchini. S predmetnou firmou už rokoval aj výkonný riaditeľ MOV pre olympijské hry Christophe Dubi.


Šéf exekutívy OH 2016 Sidney Levy na priamu výzvu, aby vybral tri najväčšie obavy, vymenoval dopravu, bezpečnosť a financie. Organizátori pracujú s prevádzkovým rozpočtom 2,3 miliardy amerických dolárov len na samotný priebeh OH bez infraštruktúry. Podľa neoverených správ MOV odmietol žiadosť Ria o pôžičku 70 miliónov USD.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona