Bratov zodpovedných za útok na redakciu Charlie Hebdo sledovali už dlhšie

NETKY.SK • 8 Január 2015, 15:47 • 2 min
Bratov zodpovedných za útok na redakciu Charlie Hebdo sledovali už dlhšie

PARÍŽ - Francúzska polícia aj vo štvrtok intenzívne pátra po dvoch bratoch, ktorí sa mali podieľať na teroristickom útoku na redakciu humoristického týždenníka Charlie Hebdo. Mužov identifikovali ako 32-ročného Chérifa Kouachiho a 34-ročného Saida Kouachiho. Tretí podozrivý sa už vzdal polícii.

slovakia

left justify in out

Mladší z bratov je bývalým roznášačom pizze. V roku 2008 ho odsúdili na 3 roky väzenia, z toho 1,5 roka podmienečne, po tom, ako sa pokúsil opustiť Francúzsko a pripojiť sa islamistickým bojovníkom v Iraku. Chérif Kouachi podľa súdu podstúpil len minimálny bojový tréning. Používať kalašnikov sa pritom naučil len s pomocou príručiek. Tajné služby ho zatkli predtým, ako sa pokúsil odletieť do Sýrie, odkiaľ mal namierené do Iraku. Kouachi sa objavil aj vo francúzskom dokumentárnom filme z roku 2005, kde ho autor opisuje ako "mladíka, ktorého zaujímajú viac dievčatá ako mešita". Kouachiho podľa jeho vlastných slov na cestu džihádu presvedčil až radikálny moslimský duchovný z predmestia Paríža. "Povedal mi, že (sväté) písmo poukazuje na východy samovražedných útokov," povedal v dokumente. 

 

O jeho bratovi sa už vie menej. Francúzsky premiér Manuel Valls však vo štvrtkovom rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu uviedol, že obaja Kouachiovci boli terčom záujmu tajných služieb. Tretieho podozrivého identifikovali ako 18-ročného Mouarada Hamyda. Policajtom sa vzdal po tom, ako si v novinách prečítal, že ho spájajú s útokom na Charlie Hebdo. 

 

Muži napadli v stredu redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v centre Paríža, pričom zabili najmenej 12 ľudí a desať ďalších zranili. Polícia následne spustila veľkú pátraciu operáciu. Denník Le Parisien informoval, že muži s kuklami na hlavách cestujú smerom od Paríža v bielom Renaulte Clio, v ktorom je vidieť aj zbrane. Údajne ide o francúzskych občanov napojených na jemenskú teroristickú bunku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona