Bratislavu budú cez víkend obliehať napoleonské vojská

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 14:07 • 2 min
Bratislavu budú cez víkend obliehať napoleonské vojská

BRATISLAVA - Ukážky dobového vojenského táborenia francúzskej a rakúskej armády, ich vojenského výcviku i pochodu na bojové pole aj tento rok prinesie víkendové podujatie v Bratislave s názvom Ubránili sme sa.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman, akcia v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke bude trvať od piatka 20. mája do nedele 22. mája a uskutoční sa pri príležitosti 207. výročia obliehania Bratislavy francúzskym cisárom Napoleonom I. Atmosféru 19. storočia pomôže dotvoriť približne 450 bojovníkov, nadšencov a členov klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Talianska a Francúzska.


V piatok v Sade Janka Kráľa začnú podľa hovorkyne od 10:00 budovať vojenský tábor a deň zavŕši večerné delostrelecké ostreľovanie na Tyršovom nábreží. Pochod vojsk francúzskej a rakúskej armády zo Sadu Janka Kráľa cez Most SNP do centra Bratislavy na Hlavné a Primaciálne námestie sa začne v sobotu o 9:30. Na popoludnie si v Sade Janka Kráľa organizátori pripravili ukážky vojenského výcviku, života oboch armád, prehliadky vojenského tábora a návštevníci si budú môcť vyskúšať aj streľbu z pušiek.

 

Chýbať nebude ani formovanie jednotiek oboch armád, čo je príprava na boj a ich pochod na bojové pole. Vyvrcholením programu bude rekonštrukcia historickej bitky o Bratislavu z roku 1809, ktorú odohrajú na improvizovanom bojisku v Sade Janka Kráľa medzi 17:00 a 18:30. Večer bude program pokračovať formovaním delostreleckých jednotiek francúzskej armády a pochodom vojska zo Sadu Janka Kráľa na Tyršovo nábrežie k Mostu SNP, kde bude medzi 21:30 a 22:00 delostrelecké bombardovanie Bratislavy.


V sobotu v Sade Janka Kráľa a za nákupným centrom pripravujú aj sprievodné podujatia pre deti, prezentáciu dobového vojenského táborenia, prezentáciu dobových remesiel a ľudového umenia. Chýbať nebude ani dobová a ľudová hudba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies