Bratislavský Starý most by mohli začať rozoberať v novembri

NETKY.SK • 22 Október 2013, 13:44 • 2 min
Bratislavský Starý most by mohli začať rozoberať v novembri

BRATISLAVA – Konštrukcia bratislavského Starého Mosta by mohli začať demontovať ešte v tomto roku.

slovakia

left justify in out

Starý most plánuje konzorcium na čele so spoločnosťou Eurovia SK začať rozoberať v novembri a zložený by mohol byť koncom februára 2014. Informoval o tom dnes pri podpise zmluvy na rekonštrukciu Starého mosta a budovania električkovej trate do Petržalky generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Eurovia SK Robert Šinály.

Starý most zrekonštruuje Združenie MHD - STARÝ MOST, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, a je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Bratislavský primátor Milan Ftáčnik a predstavitelia konzorcia na čele so spoločnosťou Eurovia SK dnes v Primaciálnom paláci podpísali zmluvu o dielo na rekonštrukciu Starého mosta v Bratislave a vybudovanie električkovej trate do Petržalky. S prvými prácami podľa Šinályho môžu začať už dnes. Na stavebné práce však potrebuje konzorcium vyriešiť ešte proces schvaľovania dokumentácie technických postupov a získať povolenie od orgánov štátnej správy. „Dnes je dátum, kedy môžeme začať rokovania s orgánmi štátnej správy a so štátnym dozorom,“ upresnil Šinály. 

Najočakávanejšou časťou celého projektu je rekonštrukcia Starého mosta, ktorého starú konštrukciu vymenia za novú. Most plánuje konzorcium začať skladať už tento rok v novembri a konštrukcia by mohla byť dole koncom februára 2014. Most budú rozoberať pomocou žeriavov. Ako vysvetlil Šinály, stredové pole medzi piliermi dočasne podprú loďou a časti mosta budú rozpaľovať na menšie kusy, ktoré budú odvážať vlečkou na petržalskú stranu. Novú konštrukciu mosta potom začne konzorcium budovať na petržalskej strane Dunaja a postupne ho budú vysúvať nad koridor rieky. Súčasná šírka 90 metrov pre preplávanie lodí medzi pilótami sa zmení pri novej konštrukcii na 135 metrov, dve pilóty sa odstránia a nahradia sa jednou. Pre peších a cyklistov na Starom moste vybudujú 4,5 metra široké lávky po oboch stranách mosta. 

Od budúceho týždňa začne mesto postupne konzorciu odovzdávať stavenisko pre budovanie jednotlivých objektov. Rekonštrukcia Starého mosta a budovanie električkovej trate do Petržalky budú sprevádzať aj dopravné obmedzenia na staromestskej strane Dunaja. V projekte sa totiž počíta so zrušením zastávky autobusov na Šafárikovom námestí i s rekonštrukciou námestia či Štúrovej ulice. Práce môžu počas výstavby obmedziť dopravu, peších a možná je aj dočasná výluka električiek. 

Rekonštrukcia Starého mosta a vybudovanie električkovej trate zo Šafárikovho námestie po Bosákovu je súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Mesto na projekt v máji požiadalo o nenávratný finančný príspevok. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Jednou z podmienok na čerpanie nenávratného príspevku je, že Starý most i električková trať Šafárikovo námestie - Bosákova musia byť hotové do konca roka 2015. Konzorcium by chcelo projekt dokončiť za 22 mesiacov. 

V prvej etape budovania električkovej trate do Petržalky sa počíta aj so zrušením konečnej zastávky autobusov na Šafárikovom námestí, tá sa presunie na Bosákovu. Tam sa budú zároveň otáčať električky. Zákazka zahŕňa aj vybudovanie novej estakády pri štadióne Artmedia a rozšírenie estakády Einsteinova. Električková trať zo Šafárikovho námestia po Bosákovu bude dlhá 2,4 kilometra. Zhotoviteľ zrekonštruuje zastávku na Štúrovej ulici, nové zastávky pribudnú na Viedenskej, Bosákovej a Jantárovej. Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia Štúrovej ulice, Šafárikovho námestia, križovatky Bosákova - Jantárová a vybudovanie cyklochodníka od Starého mosta k Eurovei. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies