Bratislavský kraj sa už pripravuje na zimnú údržbu ciest

NETKY.SK • 20 Október 2014, 16:11 • 2 min
Bratislavský kraj sa už pripravuje na zimnú údržbu ciest

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa už pripravuje na zimu, v skladoch majú pripravených takmer 1 300 ton posypového materiálu.

slovakia

left justify in out

Zimná údržba v kraji sa začína spravidla 15. novembra a končí sa 15. marca. Počas tohto obdobia bude v pohotovosti 36 strojov a 41 pracovníkov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.

 

Bratislavský kraj má na zimnú údržbu svojich ciest pripravených 870 ton posypovej soli a 410 ton drveného kameniva. Posypový materiál skladujú v skladoch v Bratislave, Senci, Pezinku a Malackách. Ako pripomenula Tyšlerová, materiál spĺňa požiadavky platných technických noriem, právnych predpisov v oblasti ochrany zdravia ľudí, ochrany spotrebiteľa a ochrany životného prostredia. O zjazdnosť ciest v kraji sa bude v zime starať 17 sypačov s radlicami, dva sypače so šípkovým pluhom, dva traktory s radlicami a jeden s frézou i desať nakladačov. V pohotovosti bude 41 pracovníkov, z toho štyria v Bratislave, 11 v Senci, 10 v Pezinku a 16 v Malackách. Cesty budú počas zimnej sezóny monitorovať dispečeri spoločnosti Regionálne cesty Bratislava (RCB), ktorá sa v kraji stará o údržbu ciest. 

 

O cesty v Bratislavskom kraji sa nielen v zime, ale aj celoročne stará spoločnosť Regionálne cesty Bratislava. Firma spravuje 511 kilometrov ciest II. a III. triedy a 130 mostov, ktoré sú vo vlastníctve BSK. V zime spoločnosť zabezpečuje posyp vozoviek i odstraňovanie snehu z ciest. Z vozoviek tiež odstraňujú prekážky, zabezpečujú služby a pohotovosť i zimné značenie. Spoločnosť chráni cesty pred závejmi a stará sa o čistenie ciest po zimnej údržbe. Okrem toho Bratislavský kraj nariadil opravy viacerých úsekov ciest, poškodených priepustov či vozoviek. Kraj má v tomto roku v rozpočte na cesty vyčlenených 4,3 milióna eur. V tomto roku už opravili poškodené priepusty v obci Láb, stále sa rekonštruujú priepusty medzi Vinosadmi a Modrou. Kraj zabezpečil aj revitalizáciu cestného telesa a úpravy priekopy v Stupave, postarali sa o zabezpečenie zosúvajúceho sa svahu v Šenkviciach a počas roka opravili 44 650 metrov štvorcových výtlkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona