Bratislavský kraj plánuje pomôcť obci Závod s pitnou vodou

NETKY.SK • 28 September 2014, 11:26 • 2 min
Bratislavský kraj plánuje pomôcť obci Závod s pitnou vodou

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj pravdepodobne poskytne obci Závod v okrese Malacky dotáciu 50 000 eur na riešenie nevyhovujúcej kvality pitnej vody v obci.

slovakia

left justify in out

Dotačná komisia kraja už odporučila krajskému zastupiteľstvu schváliť túto dotáciu. Odsúhlasiť ju však musia aj poslanci Bratislavského kraja, ktorí o tomto bode budú rokovať na zastupiteľstve v piatok 3. októbra. Vyplýva to z materiálov predložených na zastupiteľstvo Bratislavského kraja.

 

Obec Závod podala žiadosť o poskytnutie dotácie 20. augusta. Obec pritom zabezpečuje zásobovanie obyvateľov pitnou vodou z obecného vodovodu od roku 1998. Od začiatku sa však v odobratých vzorkách vody nachádzali nadlimitné hodnoty amónnych iónov, mangánu a železa. Ako agentúru SITA informoval starosta obce Peter Vrablec, Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave zvážil možnosti užívania vody a udelil výnimku najprv na tri roky, potom na ďalšie tri roky, teraz však výnimku odmietli. "Nikto nevie, aké je dlhodobé pôsobenie týchto prvkov na ľudský organizmus," dodal.

 

Na základe vyjadrenia zástupcov Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) bola pre technické problémy a neprimerané náklady vylúčená možnosť napojiť obec Závod za zdroje patriace BVS, a tak jediné finančne dostupné riešenie je upraviť kvalitu vody priamo z obecného zdroja. Prevádzkovateľ verejného vodovodu v obci Závod odporučil kúpiť technologickú linku na úpravu pitnej vody, na ktorú už má obec vydané stavebné povolenie. Celkové náklady predstavujú 66 000 eur, okrem dotácie kraja plánuje obec vyčleniť z rozpočtu 16 000 eur.

 

V obci žije v súčasnosti 2 840 ľudí a najbližšia obec s pitnou vodou je vzdialená šesť kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies