Bratislavský kraj je tretí najbohatší región v Európskej únii

NETKY.SK • 3 Marec 2017, 09:57 • 2 min
Bratislavský kraj je tretí najbohatší región v Európskej únii

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) si posvietila na konkurencieschopnosť 263 regiónov Európskej únie (EÚ) za rok 2016. V ukazovateli hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa skončil Bratislavský kraj ako 3. najbohatší región.

slovakia

left justify in out

Pred sebou nechal už len metropoly ako Luxemburg a Hamburg. Odborníci aj kraj nad rebríčkom iba krútia hlavami.

 

Vyplýva to z údajov Indexu regionálnej konkurencieschopnosti 2016, ktorého autorom je Európska komisia.

 

Ako vysvetlila hovorkyňa župy Lucia Forman, komisia rozrátala HDP kraja na národné ceny, čo v praxi znamená, že bratislavský plat prirovnávali k priemerným cenám všetkých regiónov. Ceny v Bratislave sú však neporovnateľne vyššie. Tento index vyjadruje HDP jednotlivých regiónov EÚ, ktorý však nezahrňuje cenovú úroveň. Používa jednotný spotrebný kôš, ktorého priemer v celej EÚ je hodnota 100.

 

Ostatné regióny Slovenska skončili v druhej polovici rebríčka. Západné Slovensko skončilo na 196.mieste, Stredné na 226.mieste a Východné Slovensko na 241.mieste.

 

Bratislavský kraj sa preto ocitol na tak vysokom mieste, pretože sa tu nachádzajú takmer všetky veľké firmy a nachádzajú sa tu taktiež takmer všetky vládne inštitúcie. Bratislava je teda nadhodnotená a ostatné časti Slovenska podhodnotené. Okrem toho podľa oficiálnych údajov žije v Bratislave asi 400-tisíc ľudí, v skutočnosti je toto číslo oveľa vyššie. Údaje skresľuje aj veľkosť Bratislavského kraja.

 

Okrem HDP na obyvateľa hodnotila EK aj vzdelanie, zdravie, podnikateľské prostredie či inovácie. Po prihliadnutí na všetky premenné sa Bratislavský región umiestnil na 96. mieste. Tento rebríček regionálnej konkurencieschopnosti vedie Londýn.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies