Bratislavský kraj je podľa štúdie najrozvinutejší na Slovensku

NETKY.SK • 31 Október 2013, 14:02 • 2 min
Bratislavský kraj je podľa štúdie najrozvinutejší na Slovensku

BRATISLAVA - Bratislavský kraj je najrozvinutejší v SR. Vyplýva to z výsledkov odbornej štúdie pod názvom MasterCard slovenské centrá rozvoja, ktoré zverejnili dnes jej tvorcovia.

slovakia

left justify in out

Naopak, najmenej rozvinutým regiónom je Prešovský kraj. Autorom projektu je spoločnosť MasterCard a experti z Ekonomickej univerzity v Bratislave. "Veríme, že výsledky štúdie budú slúžiť nielen samotným zástupcom krajov a miest ako ukazovateľ možného zlepšovania ekonomického rozvoja, ale v konečnom dôsledku predovšetkým ich obyvateľom, ktorých sa skúmané témy dotýkajú," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti MasterCard Europe pre SR a ČR Miroslav Lukeš. 

Podľa štúdie bratislavský región dominuje vo všetkých troch sledovaných oblastiach, pričom v ekonomickej je najlepší vo všetkých ukazovateľoch. Medzi druhým a tretím miestom sú veľmi malé rozdiely. Na druhom mieste skončil Trenčiansky kraj a tretí bol Trnavský kraj. 

Najväčšiu dynamiku rozvoja zaznamenal Nitriansky kraj, ktorý bol lídrom v ekonomickom rozvoji, v rozvoji infraštruktúry a verejných služieb a v sociálnom rozvoji skončil druhý. Najrozvinutejším mestom podľa štúdie je Bratislava, ktorá dominuje v ekonomickej a sociálnej oblasti. Na druhom mieste sa umiestnila Žilina a tretí bol Trenčín. Najväčší pokrok evidovali odborníci pri meste Prešov. 

Na hodnotenie úrovne rozvoja regiónov vybrali odborníci 15 ukazovateľov, ktoré rozdelili do troch oblastí, ako je ekonomická oblasť, sociálna a oblasť infraštruktúry verejných služieb. Pri hodnotení úrovne rozvoja miest vybrali deväť ukazovateľov. Za problém považovali nižšiu dostupnosť údajov o mestách. Analýza vychádza z databáz Štatistického úradu (ŠÚ) SR, z údajov zverejnených na webových stránkach orgánov verejnej správy SR. Štúdia hodnotí úroveň rozvoja regiónov a miest v roku 2011 a dynamiku rozvoja v období 2007 až 2011, keďže údaje za rok 2012 neboli v čase spracovania štúdie k dispozícii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona