Bratislavský kraj je najmenej zadlžený, vlani hospodáril s prebytkom

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 09:28 • 2 min
Bratislavský kraj je najmenej zadlžený, vlani hospodáril s prebytkom

BRATISLAVA - Ku koncu roka 2012 predstavoval dlh Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) 42 miliónov eur. Medzičasom BSK už splatil návratnú finančnú výpomoc Ministerstvu financií SR vo výške 4,8 milióna eur a ďalšie záväzky. BSK je najmenej zadlženým regiónom v SR. V súčasnosti jeho dlh predstavuje 36,8 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Kraj v súčasnosti nemá, na rozdiel od minulosti, ďalšie skryté záväzky. Na základe hospodárskych analýz, ktoré boli auditom potvrdené a schválené na ostatnom krajskom zastupiteľstve, to tvrdí hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová v reakcii na vyjadrenie poslankyne BSK Moniky Flašíkovej Beňovej, ktorá kandiduje v nadchádzajúcich regionálnych voľbách na funkciu predsedníčky BSK za Smer-SD. Flašíková Beňová okrem iného uviedla, že súčasný predseda BSK Pavol Frešo zavádza verejnosť a klame o výške dlhu.

"Podľa stanoviska hlavného kontrolóra, dlh bratislavskej župy stúpol o 12,5 percenta a dosiahol tak výšku viac ako 42 miliónov eur," povedala Monika Flašíková Beňová. Ako ďalej uviedla, "vyhlásenia Pavla Freša o znižovaní dlhu sú v absolútnom rozpore so správou hlavného kontrolóra BSK. Podľa nej bol stav úverov ku koncu roka 2012 vyšší o 4,6 milióna eur, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o 12,5 percenta."

Pavol Frešo tento názor zásadne odmieta. "Podarilo sa nám vyrovnať so záväzkami za takmer osem miliónov eur a to napriek tomu, že sme boli nútení financovať rekonštrukciu ciest po povodniach a naďalej pokračujeme v nastolenom trende finančnej konsolidácie kraja. BSK sa tým aktívne podieľa na znížení schodku verejných financií Slovenska pod tri percentá HDP."

V roku 2009 bol oficiálny dlh BSK po prechádzajúcom vedení 19,82 milióna eur, ale skryté záväzky z finančne nekrytých zmlúv, súdnych sporov a neuhradených faktúr predstavovali ďalších 24,74 milióna eur. "Išlo o súdne spory s regionálnym prepravcom Slovak Lines, o súdne spory za nevyplatené mzdy v projekte Ineteract, opravu gymnázia Grösslingova a podobne," doplnil podpredseda BSK pre ekonomiku Ivo Nesrovnal. Celková suma záväzkov kraja tak predstavovala viac ako 44,56 milióna eur. "S takýmto skrytým či čiernym zadlžovaním je dnes koniec," uzavrel Frešo. Kraj podľa neho hospodári zodpovedne a má menšie finančné záväzky, ako keď ho v roku 2009 preberal po predchádzajúcom vedení.

Dobré rozpočtové hospodárenie kraja za minulý rok potvrdili regionálni poslanci aj na rokovaní krajského zastupiteľstva (21.6.). Úhrnný prebytok v záverečnom účte za rok 2012 predstavoval zhruba 1,73 milióna eur. Suma poputuje do rezervného fondu. "Aj k tohtoročnému rozpočtu pristupujeme zodpovedne a župu sme pripravení odovzdať v lepšom stave, v akom sme ju preberali," doplnil Frešo. V rozpočte na rok 2013 je najviac financií - vyše 44 miliónov eur vyčlenených na oblasť školstva, vyše 24 miliónov eur pôjde na sociálne veci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies