Bratislavský kraj chce v roku 2015 opraviť viaceré cesty a mosty

NETKY.SK • 9 November 2014, 12:23 • 2 min
Bratislavský kraj chce v roku 2015 opraviť viaceré cesty a mosty

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny (BSK) kraj chce aj v roku 2015 opraviť viaceré úseky ciest a mosty.

slovakia

left justify in out

Závisieť to však bude aj od mieri solidarity voči ostatným krajom spojenej s plánovanou centralizáciou dane z motorových vozidiel a od schváleného rozpočtu BSK. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.

 

O krajské cesty sa stará spoločnosť Regionálne cesty Bratislava. „Cesty opravujeme v rámci našich finančných možností. Samozrejme, keby sme mali viac peňazí alebo mohli čerpať eurofondy, tak ako ostatné kraje, mohli by sme zrekonštruovať viac ciest a mostov. Napríklad len na to, aby sme odstránili následky ťažkej nákladnej dopravy a aby sme dostali cesty do stavu zodpovedajúceho európskemu štandardu, by sme potrebovali minimálne 120 mil. eur,“ uviedol predseda BSK Pavol Frešo.

 

Medzi priority kraja patrí dokončenie integrovanej dopravy či výstavba diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. V budúcom roku chcú zrekonštruovať napríklad most v Zálesí a Čiernej Vode, cesty v Dunajskej Lužnej, Marianke, Viničnom, Chorvátskom Grobe, Blatnom, Báhoni, Stupave, Perneku, resp. vybudovať okružnú križovatku v Novej Dedinke. Kraj pripravuje aj komplexnú rekonštrukciu cesty III/50310 v Rohožníku, na ktorú bude presmerovaná všetka ťažká doprava v regióne. Po vybudovaní diaľničných kolektorov pri Malackách bude táto cesta napojená priamo na diaľnicu. Bez stavebných úprav a rekonštrukcie slúži cesta od 70-tych rokov. Je to jeden z najpálčivejších problémoch tohto regiónu. BSK získal územné rozhodnutie, v súčasnosti pripravuje žiadosť o stavebné povolenie. Výstavba by sa mala začať v priebehu roka. Predpokladané náklady sú 6 mil. eur.

 

Na opravu a údržbu ciest II. a III. triedy má Bratislavský kraj v tomto roku vyčlenených 13 mil. eur. Zrekonštruoval poškodené priepusty v obci Láb, dokončil rekonštrukciu havarijného stavu priepustu na ceste medzi Vinosadmi a Modrou. Na Pezinskej Babe vykonali podrobný inžiniersko-geologický prieskum na šiestich najkritickejších úsekoch. V Stupave kraj zrevitalizoval cestu a upravili priekopy, v Šenkviciach sanoval zosúvajúce sa svahy. Okrem toho vybudoval ďalších 12 bezpečných priechodov pre chodcov v okresoch Malacky, Pezinok a Senec. Počas celého roka opravil vyše 45 000 metrov štvorcových výtlkov.

 

O krajské cesty sa stará spoločnosť Regionálne cesty Bratislava, a.s. Spoločnosť sa zaradila medzi bonitné podniky, ktoré dosiahli v roku 2013 najlepšie výsledky hodnotenia predikčnými metódami finančnej analýzy. Z celkového počtu 224 000 hodnotených subjektov podnikajúcich na území SR vyhovelo náročným kritériám hodnotenia len 1,2 percenta podnikov. Výsledky sú zverejnené aj na stránkach Slovenskej informačnej a marketingovej spoločnosti a Národného informačného strediska Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona