Bratislavský hrad v sobotu na hodinu zhasne

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 10:29 • 2 min
Bratislavský hrad v sobotu na hodinu zhasne

BRATISLAVA - Do projektu Hodina Zeme sa symbolicky zapojí aj Národná rada SR. Predseda parlamentu Peter Pellegrini rozhodol, že dnes od 20:30 do 21:30 sa vypne osvetlenie dominanty hlavného mesta – Bratislavského hradu.

slovakia

left justify in out

„Prostredie, v ktorom žijeme si musíme chrániť a musíme si uvedomiť, že v ňom budú žiť aj ďalšie generácie,“ povedal Pellegrini.

 

Národná rada SR sa pripojila k výzve ministra životného prostredia Petra Žigu . Milióny ľudí na celom svete si dnes vypnutím svetla na jednu hodinu pripomenú dôležitosť ochrany klímy a životného prostredia.

 

Organizátorom Hodiny Zeme (Earth Hour) je jedna z najväčších a najrešpektovanejších environmentálnych organizácií – Svetový fond na ochranu prírody (WWF – World Wildlife Fund). Jej poslaním je zastaviť degradáciu životného prostredia na Zemi a budovať budúcnosť, kde by žili ľudia v harmónii s prírodou. Do akcie sa po celom svete zapájajú samosprávy, firmy, školy aj jednotlivci. Cieľom je poukázať na rýchle spotrebovávanie prírodných zdrojov, globálne otepľovanie, klimatické zmeny a znečistenie.


V minulom roku sa do neho zapojilo 7000 miest v 162 krajinách, vrátane Slovenska. Slovenská republika sa do Hodiny Zeme zapojí po šiesty krát. Minister životného prostredia Peter Žiga podporuje sobotné globálne ekologické podujatie Hodina Zeme a vyzval svojich kolegov a zamestnancov rezortu, aby sa takisto pridali k miliónom ľudí na celej planéte a symbolicky vypli od 20:30 do 21:30 svetlo vo svojich domovoch. "Aktivity, ako je Hodina Zeme predstavujú symbol lepšieho environmentálneho povedomia. Len spoločné úsilie ľudstva dokáže skutočne zásadne ovplyvniť kvalitu životného prostredia a rozhodnúť o našej budúcnosti,“ povedal Žiga.


Projekt Hodina Zeme funguje od roku 2007, keď 2 000 firiem a 2,2 milióna domácností v austrálskom meste Sydney vyplo na hodinu umelé osvetlenie. Už o rok neskôr sa do akcie zapojilo 35 krajín. V tomto roku ich má byť viac ako 160. Do akcie sa po celom svete zapájajú mestá, firmy aj jednotlivci. Mestá a obce na Slovensku sa na tejto akcii zúčastňujú od roku 2010. V tomto roku sa do podujatia zapoja napríklad Banská Bystrica, Žilina, Poprad alebo Prešov. Osvetlenie v čase od 20:30 do 21:30 zhasne aj na niektorých pamiatkach a verejných budovách, napríklad na Spišskom hrade, Hrade Stará Ľubovňa alebo na Bojnickom zámku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies