Bratislavský hrad sa v sobotu večer na hodinu zahalí do tmy, ide o projekt Hodina Zeme

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 12:49 • 2 min
Bratislavský hrad sa v sobotu večer na hodinu zahalí do tmy, ide o projekt Hodina Zeme

BRATISLAVA – Bratislavský hrad bude v sobotu večer na hodinu v tme. Zapojí sa tým do najväčšej svetovej kampane na ochranu životného prostredia pod názvom Hodina Zeme. Agentúru SITA o tom za organizátorov informovala Jana Trellová z PRime time.

slovakia

left justify in out

V sobotu o 20:30 na hodinu zhasnú svetlá nielen v Bratislave. V stovkách miest na celom svete sa v tme ocitnú aj pamiatky, rôzne organizácie a inštitúcie, školy a iné budovy, čím podporia myšlienku väčšej ochrany našej planéty. Zapoja sa tiež slovenské mestá Trenčín, Prievidza, Žilina, Košice i Humenné.

Program Hodiny Zeme sa začína na Primaciálnom námestí v Bratislave v sobotu o 18:00. Okrem hudobného sprievodu skupiny, ktorá bubnuje na nádobách na odpad, vystúpia speváci a muzikáloví herci. V rámci programu budú mať možnosť zapojiť sa do Hodiny Zeme nielen dospelí, ale aj deti. Organizátori pripravia štyri stanovištia, kde sa hravou formou dozvedia, ako sa k našej planéte správať ekologickejšie. Záujemcovia si môžu vyskúšať zasadiť zeleň a dozvedieť sa, ako sa o ňu aj správne postarať.

Cieľom Hodiny Zeme nie je ušetriť energiu za jednu hodinu, ale inšpirovať milióny ľudí na celom svete žiť zodpovednejšie, rozumnejšie a úspornejšie voči prírode a životnému prostrediu. „Mestá, inštitúcie a firmy týmto symbolickým gestom aktívne vyjadrujú a podporujú zmeny v oblasti ochrany životného prostredia a chcú inšpirovať ľudí, aby žili zodpovednejšie, rozumnejšie a úspornejšie voči prírode. Hodina Zeme nám pripomína, že nielen raz za rok, ale každú minútu, deň, týždeň vieme byť ohľaduplnejší k našej planéte a vieme sa správať ekologicky. Pri bežných rozhodnutiach by sme všetci mali mať vždy na mysli, aké má naše správanie vplyv na našu Zem,“ vysvetlila riaditeľka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF Slovensko) Miroslava Plassmann.

Prvý ročník Hodiny Zeme bol v roku 2007 v Sydney v Austrálii, kde sa na hodinu do tmy ponorila slávna budova austrálskej opery a do kampane sa zapojilo vyše dva milióny ľudí. Odvtedy tento projekt podporili najväčšie metropoly po celom svete, ktoré poslednú marcovú sobotu vypnú všetky centrálne svetlá.

 

Minulý rok sa do kampane zapojilo 187 krajín. Slovensko sa do kampane zapája od roku 2010, zastrešuje ju WWF Slovensko. V minulom roku ju podporilo takmer 50 slovenských miest, 40 pamiatok, 70 organizácií a 30 škôl. „Radi by sme aj v tomto roku vyzvali mestá, obce, inštitúcie, školy a jednotlivcov, aby podporili projekt symbolickým zhasnutím svetiel počas Hodiny Zeme a ukázali, že im problémy súvisiace s budúcnosťou našej planéty nie sú ľahostajné," uviedol Jaroslav Merc zo Slovenského zväzu astronómov.

Organizátorom Hodiny Zeme na Slovensku je Svetový fond ochrany prírody (WWF) Slovensko a Sekcia ochrany pred svetelným znečistením SAS pri SAV v spolupráci so Slovenským zväzom astronómov. Podujatie Hodina Zeme (Earth Hour)j e najväčšou celosvetovou kampaňou zameranou na zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti ochrany životného prostredia a klimatických zmien. Zhasnutím svetla vytvára symboliku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k zlepšeniu môžu prispieť všetci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies