Bratislavský festival Uprising má za sebou prvý deň

NETKY.SK • 22 August 2015, 08:32 • 2 min
Bratislavský festival Uprising má za sebou prvý deň

BRATISLAVA - Bratislavský rekreačný areál na Zlatých pieskoch sa od piatkového poludnia (21.8.) premenil na centrum hudby. Fanúšikov hudobných štýlov reggae, ska, dubu, hip-hopu, jungle či drum & bass hudby z celého Slovenska aj okolitých štátov privítal ôsmy ročník festivalu Uprising, ktorého maskotom je lev Golian.

slovakia

left justify in out

Otvoriť festival pripadlo tento rok skupine Smola a hrušky. Náročnú úlohu, keď ešte pred bránami areálu čakali na vstup stovky fanúšikov, zvládla šestica muzikantov zo Spišskej Novej Vsi veľmi dobre. Reggae-punková formácia na čele s Jozefom Kramárom je na scéne od roku 1997, na svojom konte má sedem vydaných albumov, úspech u fanúšikov mali piesne Svokra, Fajčiť treba, Mary, Na čom záleží, Matura či Ruža. Po nich prišla na pódium hip-hopová formácia AMO, ktorá už okúsila reggae priamo v jeho rodisku na Jamajke. Odozva na ich vystúpenie v hľadisku bola viac ako priaznivá.

 

Headlinerom prvého večera na hlavnej scéne bola ikona reggae music Bunny Wailer. Dnes 68-ročný spevák, skladateľ a perkusista, rodák z jamajského Kingstonu, spolu s kráľom reggae Bobom Marleym založili v roku 1963 skupinu Wailin' Wailers. Po dvoch rokoch sa rozišli, Bob Marley odišiel s matkou do Spojených štátov. V polovici roku 1967 sa na Jamajku vrátil a ich spolupráca pokračovala ďalej. Skupina Wailers sa rozišla v roku 1974.

 

Na sólovej dráhe potom Bunny vydal viac ako dve desiatky albumov a kompilácií, prvým sólovým bol Blackheart Man v roku 1976. Na svojom konte má tri ceny Grammy v kategórii najlepší reggae album za roky 1990, 1994 a 1996. Tento rastaman, civilným menom Neville O'Riley Livingston, ponúkol to najlepšie zo svojej dlhoročnej muzikantskej dráhy, éru spolupráce s kráľom reggae Bobom Marleym pripomenul slávnym hitom No Woman, No Cry.

 

Viacero výborných interpretov ponúkla aj Aréna scéna. Zaujala skupina N3O Akustika. „Zatvor oči, predstav si hlboký inšpiratívny nádych niekde na Jamajke, chvíľu zadrž dych a potom zo seba vypusť svieži tatranský chlad priamo pod slovenskými veľhorami,“ takto oslovuje fanúšika prešovská reggae formácia, ktorá je na scéne od roku 2012. Chlapci nemajú problém s koncertovaním aj na chodníku rušnej ulice, čo dokladovali v júli týždňovým turné po uliciach slovenských miest, kde zároveň propagovali debutový album Vnímaj to svetlo. Okrem titulnej ponúkli aj skladby Duchovná revolúcia, Matka Zem, Haló, Svetlo, Nepodceňuj sa či Hudbu hraj.

 

Fanúšikov pred Aréna pódiom riadne rozhýbala česká ska formácia Fast Food Orchestra. Kapela je na scéne od roku 1998, dva roky neskôr vydala debutový album Fugison party, v roku 2002 pridali druhý album Lastfood. Dnes majú na svojom konte päť albumov, piaty Zen je z novembra minulého roku. Absolvovali stovky vystúpení, predstavili sa aj vo viacerých krajinách Európy a s hudbou sa dostali aj do Brazílie. Úspech mali piesne Abrakadabra, Sousedi, Modrá raketa, Raga Train či Fast Feet.

 

Na Zlatých pieskoch to žije, produkcie na pódiách Dancehall a Mungos' Station končili ráno o šiestej. Festival pokračuje dnes druhým dňom. Predstavia sa Skarra Mucci, hiphopový Onyx, britské legendy Mad Professor a hlavne slávna kapela UB40.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona