Bratislavskí študenti navštívili tábor smrti v Osvienčime

NETKY.SK • 30 Január 2017, 17:13 • 2 min
Bratislavskí študenti navštívili tábor smrti v Osvienčime

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK)dnes pri príležitosti 72. výročia oslobodenia vyhladzovacieho tábora v poľskom Osvienčime zorganizoval prvú výpravu stredoškolákov práve do Osvienčimu. Študenti tak na vlastné oči mohli vidieť dôsledky extrémizmu.

slovakia

left justify in out

"Na výročie oslobodenia Osvienčimu začala Bratislavská župa na svoje vlastné náklady dopravovať študentov nielen našich stredných škôl, ale stredných škôl z celého regiónu, do Osvienčimu. Držíme hesla, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť a je to náš príspevok do debaty v zápase s extrémizmom. Nemáme ambíciu poúčať študentov, ide nám o partnerský dialóg práve na mieste, kde zahynulo milión a pol ľudí veľmi neľudským spôsobom počas druhej svetovej vojny. Každá generácia žila v nádeji, že bude lepšie, že bude mier. Tak ako po prvej svetovej vojne ľudia prisahali, že už nič podobné sa nesmie zopakovať a prešlo 20 rokov a hrôzy boli ešte väčšie, tak ani dnes mnoho ľudí neverí, že niečo podobné by sa mohlo zopakovať. Avšak práve na takomto mieste, keď debatujete s mladými ľuďmi či so svojimi vrstovníkmi, uvedomíte si, že extrémizmus sa znova plazivo blíži, že ľudia si na dobré ľahko zvykli a že obrana či imunita voči extrémnym názorom, nie je taká silná. Našou ambíciou je, aby sme si názory vymenili priamo tu na mieste a aby sme v tých diskusiách mohli pokračovať aj keď sa vrátime domov," predstavil projekt pre stredné školy predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

 

BSK zorganizoval pre stredoškolákov do poľského Osvienčimu, ktorý bol oslobodený pred 72 rokmi. Bratislavská župa tak pokračuje v boji proti extrémizmu a dnes vyhladzovací tábor navštívilo takmer 40 študentov z bratislavskej SOŠ podnikania na Strečnianskej a z bratislavského Gymnázia Juraja Hronca. O výklad dejín v súvislostiach sa postaral Matej Beránek z Múzea holokaustu v Seredi. Spolu so študentmi sa exkurzie zúčastnila aj námestníčka primátora Hlavného mesta SR – Bratislavy Iveta Plšeková.

 

"Len človek, ktorý stratil súdnosť môže povedať, že troj, či päť mesačné deti, ktoré odvážali zo Slovenska, a aj také svedectvá máme, do Osvienčimu, mohli prežiť. Každý chápal a aj dnes chápe, že išli na smrť. Aj pre takýchto ľudí, ktorí hovoria, že nič podobné sa nedialo, odporúčam zájsť si sem do Osvienčimu a porozprávať sa so sprievodcami, s ľuďmi, ktorí prežili holokaust a im vysvetliť svoje postoje. Lebo skutočne silný človek dokáže svoj názor obhájiť. Len slabosi sa vyhýbajú takejto priamej konfrontácii," uzavrel bratislavský župan Pavol Frešo.

 

BSK koncom roka 2016 predstavil projekt Natálka – projekt proti extrémizmu, na ktorom sa spolupodieľa Slovenské národné divadlo a OZ Living Memory. Predstavenie vychádza zo skutočnej udalosti, keď extrémisti v Českej republike vhodili zápalné fľaše do domu rómskej rodiny a vážne zranili dvojročnú Natálku. Súčasťou predstavenia je aj diskusia so študentmi.

 

Návšteva vyhladzovacieho tábora Osvienčim je teda ďalšou župnou aktivitou v boji proti extrémizmu. V procese príprav je aj ďalší projekt pre stredné školy "Cesty svedomia národa". Tie by mali zahŕňať návštevu Múzea holokaustu v Seredi či návštevu obcí Ostrý Grúň a Kľak.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies