Bratislavskí starostovia chcú zastaviť výrub v lesoch v okolí mesta

NETKY.SK • 1 Február 2018, 12:31 • 2 min
Bratislavskí starostovia chcú zastaviť výrub v lesoch v okolí mesta

BRATISLAVA - Starostovia niektorých bratislavských mestských častí žiadajú zastavenie výrubu v lesoch v okolí hlavného mesta SR Bratislavy. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes, starostovia Karlovej Vsi (Dana Čahojová), Devína (Ľubica Kolková) a Dúbravky (Martin Zaťovič) sa listom obrátili na ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa i na riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Mariana Staníka.

slovakia

left justify in out

Lesy v okolí hlavného mesta sú podľa starostov prírodné prostredie pre rekreáciu. „Program starostlivosti o lesy v okolí Bratislavy nedostatočne zohľadňuje ich rekreačný význam a ekologickú hodnotu. Aby mohli plniť tieto funkcie je okrem iného podstatné, aby v lesoch boli pestované pôvodné druhy drevín a nie monokutúry nepôvodných stromov na plantážach, čo sa, žiaľ, ešte stále deje najmä v lužných lesoch pri Dunaji,“ spomenula starostka Devína Ľubica Kolková.

Starostovia Karlovej Vsi, Dúbravky a Devína žiadajú, aby ministerstvo pôdohospodárstva, pod ktorý patrí štátny podnik Lesy SR, zverejnilo v otázke plánovanej ťažby v prvom štvrťroku 2018 ťažbovú mapu. Podľa starostov je dôležité, aby sa verejnosť dozvedela, kde a kedy sa bude ťažiť drevo a v akom objeme. Rovnako žiadajú zverejnenie Programu starostlivosti o lesy, najmä časti, v ktorej je uvedený popis porastov a plán hospodárskych opatrení. „Štátny podnik Lesy SR by mal úplne vylúčiť ťažbu v ekologicky najviac citlivých a rekreačne významných lokalitách. Dôležité je ponechať na dožitie esteticky a ekologicky cenné jedince drevín, najmä staršie a mohutné jedince duba a ostatných domácich listnatých stromov,“ mieni starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Tri mestské časti žiadajú zmeny v značení plánovaného výrubu stromov. Heldes v tlačovej správe uvádza, že v Mestských lesoch v Bratislave sa na rozlohe 3 100 hektárov ťaží 7 000 metrov kubických dreva ročne, štátne lesy na rozlohe 4 100 hektárov ťažia takmer 17 000 metrov kubických dreva. „Kým na území mestských lesov sú všetky lesy vyhlásené ako rekreačné, na pozemkoch v správe štátneho podniku Lesy SR je veľká časť lesov určená pre ťažbu,“ uvádza karloveský hovorca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies