Bratislavskí poslanci požadujú zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, chcú sa sporiť s Nesrovnalom kvôli nezrušeniu súťaže na prevádzkovateľa verejného osvetlenia

NETKY.SK • 14 August 2017, 11:16 • 2 min
Bratislavskí poslanci požadujú zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, chcú sa sporiť s Nesrovnalom kvôli nezrušeniu súťaže na prevádzkovateľa verejného osvetlenia

BRATISLAVA - Bratislavskí mestskí poslanci odovzdali vo štvrtok (10.8.) do podateľne magistrátu žiadosť o zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva. Podpísalo sa pod ňu 15 poslancov.

slovakia

left justify in out

Potvrdila to Iveta Kešeľáková z komunikačného oddelenia magistrátu. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal by mal teraz zvolať rokovanie do 15 dní od dátumu, kedy o to poslanci požiadali. Dôvodom, prečo niektorí poslanci požadujú rokovanie už druhýkrát počas letného dovolenkového obdobia je, že primátor odmieta zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v meste. Zastupiteľstvo ho o to pritom na svojom mimoriadnom rokovaní 14. júla požiadalo.

 

Mestskí poslanci združení v Bratislavskom klube preto začali zbierať podpisy na zvolanie ďalšieho mimoriadneho rokovania. "Nikto z nás nerátal, že primátor pôjde proti uzneseniam mestského zastupiteľstva, nebude ich podpisovať a bude pokračovať v súťaži na prevádzkovateľa verejného osvetlenia," povedal predseda klubu Ján Budaj. Bratislavský klub chce, aby zastupiteľstvo prelomilo primátorovo veto, a tak správoplatnilo uznesenie, kde poslanci požiadali primátora zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v meste. V rámci tohto tendra je totiž podľa poslancov vo viacerých bodoch dôvodná pochybnosť z porušenia zákona o verejnom obstarávaní.

 

Nesrovnal toto uznesenie nepodpísal, lebo podľa neho prekračuje rámec kompetencií zastupiteľstva, čo je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a zákonom o hlavnom meste. Taktiež tvrdí, že je v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, nakoľko zákon taxatívne vymenúva dôvody, pre ktoré je možné súťaž zrušiť. Také dôvody podľa primátora nenastali. Súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia zrušiť odmieta, pretože by to poškodilo Bratislave a ohrozilo by záujmy mesta mať moderné verejné osvetlenie. 

 

"To, čoho sa poslanci domáhajú, je politikárčenie alebo snaha ovplyvniť výsledok," povedal primátor Bratislavy. Niektorí poslanci si podľa primátora vytvárajú na problémoch mesta kauzy a snažia sa tak zviditeľniť pred novembrovými voľbami do orgánov samosprávnych krajov. Primátor deklaruje, že hlavné mesto postupuje pri tejto súťaži absolútne transparentne, tender je v súlade so zákonom a prebieha podľa platných pravidiel.

 

"Ak mestskí poslanci požiadajú o zvolanie mimoriadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva v súlade s rokovacím poriadkom, primátor to bude akceptovať," uviedlo ešte v júli komunikačné oddelenie magistrátu. Hlavné mesto chce s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Mesto od novej súťaže chce, aby verejné osvetlenie okrem poskytovania svetla ponúkalo aj oveľa viac.

 

Napríklad dávalo informácie o voľných parkovacích miestach, kvalite ovzdušia alebo obsahovalo bezpečnostné kamery. Trvanie súťaže sa však opäť predĺžilo. Ponuky k tendru na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave môžu záujemcovia predkladať aktuálne až do 10. októbra. Otvárať sa majú 23. októbra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona