Bratislavskí poslanci budú opäť žiadať zastaviť plány výstavby bytov v Petržalke

NETKY.SK • 16 Február 2017, 13:09 • 2 min
Bratislavskí poslanci budú opäť žiadať zastaviť plány výstavby bytov v Petržalke

BRATISLAVA – Bratislavskí mestskí poslanci budú dnes na zasadnutí mestského zastupiteľstva žiadať primátora Iva Nesrovnala, aby okamžite ukončil akékoľvek kroky, ktoré by viedli k výstavbe náhradných nájomných bytov v lokalitách Haanova/Pankúchova a Mamateyova/Poloreckého v Petržalke. Zároveň budú požadovať, aby sa vyvinuli kroky na prekvalifikovanie oboch pozemkov v územnom pláne mesta zo stavebných na stabilizované územie.

slovakia

left justify in out

"Teda na oddych a rekreáciu, park, sadové úpravy a podobne. To sú dve najdôležitejšie veci, ktoré sú v tom materiáli," uviedol na dnešnej tlačovej besede miestny a mestský poslanec a jeden z predkladateľov materiálu Milan Vetrák. Predkladaný návrh by mal podľa neho znamenať ukončenie akýchkoľvek snáh primátora a vedenia mesta, aby sa v daných vytypovaných lokalitách stavalo. "Materiál ale neznamená, že by sa v Petržalke nikde inde nemalo stavať. Hovorí iba o tom, že tieto dve lokality sú na výstavbu náhradných nájomných bytov nevhodné," zdôrazňuje Vetrák s tým, že výstavba by neprospela ako Petržalčanom, tak ani dotknutým obyvateľom, ktorí by sa sem mali presťahovať.

 

Poslanec v tejto súvislosti verí, že schválenie materiálu bude naozaj znamenať koniec výstavby. V opačnom prípade, teda ak primátor opätovne nebude rešpektovať schválené uznesenie mestských poslancov, sú pripravení zvážiť ďalšie potrebné konania. Sú si však vedomí, že pôjde o vec výkladu, lebo žiadny zákon takúto situáciu neupravuje. Jednou z možností, ktorú poslanci majú, je podľa Vetráka zníženie pohyblivej zložky platu primátora, teda zníženie na základný plat, teda na zhruba 3000 eur.

 

Ďalšia alternatíva si však vyžaduje kvalifikované posúdenie. "Ak primátor neplní uznesenia, a toto nie je prvé, tak koná v inom ako verejnom záujme a to je porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov," odpovedal Vetrák na otázku TASR, aké ďalšie možnosti by prichádzali do úvahy. V takomto prípade by mohlo primátorovi hroziť ako sankcia zníženie platu na 12 mesiacov, pri druhom porušení až strata mandátu. "Nechcem ale predbiehať. Stále veríme, že vzťahy s primátorom sa zlepšia a nebude robiť nasilu veci, ktoré nemajú zmysel a ktoré sú proti poslancom," dodal Vetrák.

 

Proti výstavbe náhradných nájomných bytov v dvoch vytypovaných petržalských lokalitách vznikla minulý rok petícia, ktorú podpísalo vyše 4200 občanov a ktorú v decembri odovzdali v podateľni magistrátu. Nespokojní občania okrem iného poukazujú aj na fakt, že výstavba bytov na jednom z pozemkov by zničila detské ihrisko, na druhom trávnatú plochu so stromami. Okrem toho sa neďaleko nachádzajú tri školy, sociálne zariadenie aj pre ťažko zdravotne a mentálne postihnutých či centrum pre obete domáceho násilia. Poslanci okrem toho vyčítajú primátorovi neplnenie a nerešpektovanie schválených uznesení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona