Bratislavskí mestskí poslanci sa vzdajú odmien,ak sa primátor vzdá svojho platu

NETKY.SK • 25 Február 2015, 14:44 • 2 min
Bratislavskí mestskí poslanci sa vzdajú odmien,ak sa primátor vzdá svojho platu

BRATISLAVA - Viacerí bratislavskí mestskí poslanci sú pripravení nezvyšovať si svoje odmeny za pôsobenie v mestskom zastupiteľstve, no vzdávať sa ich sú ochotní len vtedy, ak sa aj primátor a jeho poradcovia vzdajú svojho platu.

slovakia

left justify in out

Poslanci tak reagovali na minulotýždňovú výzvu primátora Iva Nesrovnala, ktorý na tlačovej konferencii k finančnej situácii mesta žiadal poslancov o redukciu ich odmien. "Šetriť začíname od seba, primátor ani viceprimátori nedostanú pridané na plate, poslanci majú nárok na odmeny, ale vyzývam ich, aby si ich vzhľadom k finančnej situácii mesta nevyplatili," uviedol Nesrovnal v tlačovej správe, ktorú po tlačovej besede poskytlo mesto médiám.

 

Podľa predsedníčky mestského poslaneckého klubu Bratislava Inak Kataríny Augustinič primátor poprel, že by hovoril o nevyplatení odmien. "Požaduje zmrazenie odmien, s čím určite súhlasíme, lebo poznáme finančnú situáciu mesta a ani sme nemali v pláne si odmeny nijak navyšovať," reagovala Augustinič. V otázke vzdania sa odmien sú podľa Augustinič poslanci z klubu Bratislava Inak pripravení tak urobiť len v prípade, ak sa vedenie mesta na čele s primátorom a jeho poradcami vzdá svojich vlastných niekoľkotisícových platov. Poslanci za pôsobenie v mestskom zastupiteľstve dostávajú mesačne odmenu od 350 do 470 eur, závisí to od toho, v akých komisiách sú a či pôsobia v mestskej rade. "Bez problémov sa vzdáme valorizácie, tak ako sa vzdal pán primátor, ktorý má 50 percentné navýšenie odmien a má päť poradcov. Ak sa títo ľudia vzdajú svojich platov za svoju robotu, tak vtedy nevidím problém, aby sme sa aj my vzdali svojich platov za svoju robotu," povedal predseda mestského Pravicového klubu Jozef Uhler. Ako dodal, mnohým poslancom práca pre mestské zastupiteľstvo zaberie denne štyri až osem hodín, zdá sa mu preto nefér, aby za to nedostávali vôbec nič.

 

Prekvapený z požiadavky primátora je predseda mestského poslaneckého Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa. „Som pripravený vzdať sa svojej poslaneckej odmeny, ktorá je 350 eur mesačne. Som však prekvapený touto požiadavkou zo strany primátora, ktorý poberá mesačný plat vo výške 4 503 eur,“ povedal. Primátor hlavného mesta má podľa zákona nárok na minimálny mesačný plat 2 950 eur. Ten mu poslanci mestského zastupiteľstva na prvom zasadnutí v tomto volebnom období zvýšili o 52,64 percenta. Primátor tak mesačne dostáva 4 503 eur. "Oceňujem slová pána primátora, že šetriť treba začať od seba, pokladám však za farizejstvo, ak nevyplatenie odmien žiada len od poslancov,“ povedal Borguľa. Na výzvu primátora poslancom reagoval aj predseda Bratislavského klubu Ján Budaj. "To bol zo strany pána primátora zábavný bonmot". Primátor vraj hovoril, že sa vzdá valorizácie, čo podľa Budaja zo zákona nie je možné. Vzdať sa primátor môže iba odmeny, ktorú mu mestskí poslanci schválili. "Uvidíme, či to predloží," povedal Budaj. Uhler si však nemyslí, že primátorova odmena je čiastkou, na ktorej mesto stojí, alebo padá. "Každý si za svoju robotu peniaze zaslúži, preto treba hľadať prostriedky niekde inde, lebo toto je naozaj len promile z toho, čo mesto má," uzavrel Uhler.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies