Bratislavskému magistrátu zmizlo niekoľko tisíc podpisov pod petíciu proti hazardu

NETKY.SK • 18 August 2016, 11:32 • 2 min
Bratislavskému magistrátu zmizlo niekoľko tisíc podpisov pod petíciu proti hazardu

BRATISLAVA – Niekoľko tisíc podpisov pod petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorá bola na bratislavskom magistráte odovzdaná koncom júna, zmizlo.

slovakia

left justify in out

TASR to potvrdila hovorkyňa mesta Ivana Skokanová s tým, že pre túto mimoriadnu udalosť plánujú dnes o 10.45 h v Primaciálnom paláci zvolať brífing, kde majú poskytnúť bližšie informácie. Petíciu svojím podpisom podporilo 136.139 Bratislavčanov na 8018 hárkoch.

 

Spustená bola minulý rok v máji primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom a starostami jej mestských častí. Iniciatívu zdôvodnili tým, že výskyt hazardu i počet kasín a herní v hlavnom meste presiahol únosnú mieru. Poukázali pritom na sociálne problémy i rozvrat rodín, ktoré prináša patologické hráčstvo. Na to, aby bola petícia úspešná, bolo potrebné získať podpisy od 30 percent dospelých Bratislavčanov, čo je asi 106.000 obyvateľov.

 

Zástupca petície a jeden z jej hlavných iniciátorov, starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva, pre TASR povedal, že ak je zmiznutie pravdivé, čomu nechce veriť, považuje to za obrovské zlyhanie magistrátu pri zabezpečení petície. "Predpokladám, že bolo podané trestné oznámenie a bezpečnostné kamery na magistráte, tak ako na každom úrade, páchateľov zachytili. Toto je dôkazom toho, ako veľmi niekomu záleží na tom, aby podnikanie založené na nešťastí druhých i naďalej pokračovalo, čo len svedčí o tom, že ide o obrovské financie," skonštatoval.

 

Vyzbierané petičné hárky magistrát hlavného mesta mal najprv skontrolovať. "Po ich odkontrolovaní a vydaní stanoviska, že petícia je v súlade so zákonom a má dostatočný počet podpisov, sa predloží do mestského zastupiteľstva na vyjadrenie mestským poslancom," informovala v júni TASR Skokanová. Až potom sa má začať proces vypracovania všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zrušení hazardu na území Bratislavy. Po schválení a vydaní VZN sa od dátumu jeho účinnosti nebudú vydávať nové licencie na prevádzkovanie hazardných hier na území hlavného mesta.

 

Kritikmi petície sú Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier. Tie nesúhlasili s jej priebehom a ani s relevantnosťou. Asociácia zábavy a hier pre TASR v júni uviedla, že požaduje, aby bola petícia dôsledne prešetrená nielen z hľadiska právoplatnosti podpisov, ale aj jej právnej opodstatnenosti.

 

Zmiznutie hárkov s podpismi pod petíciu nie je však ojedinelým. V decembri minulého roka bratislavská samospráva informovala, že neznáma osoba alebo osoby neoprávnene vnikli do oddelenia  verejného obstarávania v budove magistrátu. Z oddelenia vtedy zmizol služobný telefón a pracovný notebook, v ktorom bola v elektronickej forme spracovaná kompletná evidencia verejných obstarávaní z rokov 2011 až 2014.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona