Bratislavskej mestskej časti Ružinov hrozí finančný kolaps

NETKY.SK • 23 Október 2015, 12:22 • 2 min
Bratislavskej mestskej časti Ružinov hrozí finančný kolaps

BRATISLAVA – Bratislavskej mestskej časti Ružinov hrozí finančný kolaps. Ak sa tento scenár naplní, nebude môcť plniť svoje základné povinnosti. Tvrdí to mestský poslanec za Ružinov a bývalý vicestarosta ružinovského miestneho úradu Ján Buocik.

slovakia

left justify in out

Za tento stav podľa neho môže stavebný úrad mestskej časti, ktorý zložitejšie konania nevybaví v zákonnej lehote a z tohto dôvodu si niektorí stavebníci nárokujú náhradu škody.

 

Podľa Buocika na nedávnom zastupiteľstve v Ružinove prezentoval miestny kontrolór Günther Furin správu, v ktorej mal informovať, že stav, v akom sa nachádza tunajší stavebný úrad, a spôsob, akým vybavuje veci, je naďalej neudržateľný.

 

"Pred poslancami uviedol, že existuje žaloba, ktorá je podaná na mestskú časť, kde si stavebník uplatňuje pre toto nekonanie nárok na náhradu škody vo výške okolo štyroch miliónov eur," skonštatoval na dnešnom brífingu poslanec. Zároveň tvrdil, že to nie je prípad len jedného stavebníka. "Dokopy viem o troch, kde ten celkový nárok, ktorý si uplatňujú pre nekonanie stavebného úradu, je na úrovni sedem miliónov eur," doplnil Buocik.

 

Okresný úrad podľa jeho slov už potvrdil chyby ružinovského stavebného úradu v prvom konaní. Poslanec má však indície, že aj ministerstvo dopravy malo potvrdiť, že v týchto konaniach došlo k vážnym pochybeniam a je reálna obava, že tento nárok na náhradu škody bude súdom priznaný.

 

"Mám informácie, že minimálne dve žaloby sú už uplatnené na Krajskom súde v Bratislave. Otázne je, aká bude výška škody, ktorú prizná súd takto poškodenému stavebníkovi," upozornil Buocik. Pripomenul však, že akékoľvek pochybenie ružinovského stavebného úradu zaplatia zo svojich daní obyvatelia mestskej časti. V situácii, v akej sa dnes nachádza Ružinov, to považuje za absurdné.

 

Ružinovskí poslanci Peter Hrapko a Martin Patoprstý na miestnom zastupiteľstve presadili uznesenie, aby na novembrovom rokovaní poslancov mestská časť pripravila sumár toho, aké súdne spory sú vedené voči stavebnému úradu a aké súdne spory sú evidované na ministerstve dopravy. "Podľa toho sa bude odvíjať, čo bude ďalej," povedal na brífingu Patoprstý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona