Bratislavské urgenty ošetrili cez sviatky takmer 2500 ľudí, poplatky nikomu neodpustili

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 12:15 • 2 min
Bratislavské urgenty ošetrili cez sviatky takmer 2500 ľudí, poplatky nikomu neodpustili

BRATISLAVA - Bratislavské urgenty ošetrili cez veľkonočné sviatky takmer 2500 ľudí. Boli medzi nimi aj opití pacienti, vrátane detí, či tí s tráviacimi ťažkosťami.

slovakia

left justify in out

Urgenty však ľudia najčastejšie navštívili pre akútne infekty horných a dolných dýchacích ciest, alergické stavy či úrazy zodpovedajúce ročnému obdobiu. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) platilo na urgente poplatok desať eur 519 pacientov, na urgente v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) vybrali na poplatkoch 2304 eur.

 

"Celkovo sme ošetrili 809 detí, z toho 11 percent muselo byť hospitalizovaných," povedala pre TASR hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická. "Pre problémy s alkoholom ošetrili na urgente osem detí, z nich šesť dostalo liečbu na expektačných lôžkach na oddelení urgentného príjmu, zdravotný stav ďalších dvoch detí si vyžiadal hospitalizáciu," dodala.

 

Urgenty v UNB ošetrili cez sviatky 1660 pacientov, z toho bolo hospitalizovaných 262 pacientov. "Medzi ošetrenými pacientmi sa však vyskytli aj takí, ktorí prišli so psychickými ťažkosťami. Zdravotníci UNB poskytli zdravotnú starostlivosť aj pacientom, ktorí utrpeli poranenia následkom pádu alebo pri autonehode," povedala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

 

Desaťeurová výška poplatku na urgentoch v nemocniciach platí od novembra minulého roka, dovtedy sa platili dve eurá. Takýto poplatok má odradiť pacientov, ktorí by chceli zneužívať systém. Úhrada sa nemá týkať chorých, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona