Bratislavské letisko vybavilo v januári o 14 % menej ľudí ako vlani

NETKY.SK • 24 Február 2011, 08:25 • 2 min
Bratislavské letisko vybavilo v januári o 14 % menej ľudí ako vlani

Bratislavské letisko vybavilo v januári o 14 % menej ľudí ako vlani

slovakia

left justify in out

img

Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) vybavilo v januári tohto roka o 14 % menej cestujúcich, ako tomu bolo v rovnakom období pred rokom. Bránami letiska tak pri prílete a odlete prešlo 78.775 ľudí.
      "Január je charakteristický tým, že výkony nerastú," konštatuje člen predstavenstva letiska Juraj Mitka. Podotkol však, že tohtoročná situácia je lepšia, pretože mnohé minuloročné výkony neboli vyplatené. Pohľadávky tak medziročne klesli o približne 60 %.
      Príčinou slabších letov je podľa BTS pokles prepravy na vnútroštátnych linkách, ktorý medziročne predstavoval 35 %. Pod zníženie sa tiež podpísala aj úprava letového poriadku írskeho prepravcu Ryanair či neprevádzkovanie letov spoločnosťami Air Slovakia, Aeroflot či Wizz Air.
      "Rovnako sa pod negatívne výsledky podpísalo zníženie frekvencií na linke Bratislava - Praha spoločnosti České aerolínie, a to o 1919 cestujúcich. Menej destinácií bolo v ponuke aj domáceho dopravcu Danube Wings oproti minulému roku, a to o 5 destinácií.
      Najväčší záujem bol v januári o spojenie Ryanairu, ktorý celkovo previezol 69.554 cestujúcich. Druhá priečka patrila Českým aerolíniám s 2603 prevezenými ľuďmi a tretia spoločnosti VIP Wings s 2507 cestujúcimi.
      Najvyhľadávanejšou destináciou bol Londýn, letiská Stansted a Luton, na ktoré v januári priletelo a z nich odletelo 24.036 cestujúcich. Medziročne tak došlo k nárastu o 15 %. Nasledovalo Miláno (8160 ľudí, medziročný rast 6 %) a Dublin (7437 cestujúcich, medziročný nárast o 38 %).
      V prvom mesiaci roka zaznamenalo BTS zvýšený objem vybaveného leteckého nákladu, konkrétne 1484 ton s medziročným rastom 37 %. "Je to spôsobené predovšetkým aj niekoľkými chartrami," podotkol Mitka. K pravidelnej linke do Lipska sa tak pridali aj iné chartre a naše letisko by mohlo v budúcnosti zásobovať aj niektoré rumunské letiská.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies