Bratislavské letisko sa prenajme na 30 rokov

NETKY.SK • 17 Marec 2011, 08:22 • 2 min
Bratislavské letisko sa prenajme na 30 rokov

Bratislavské letisko sa prenajme na 30 rokov

slovakia

left justify in out

img

Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) sa má prenajať dlhodobo na obdobie 30 rokov. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol minister dopravy Ján Figeľ (KDH). Strategický partner by sa mal letisku nájsť do júna budúceho roka.
Figeľ má najbližšie do konca apríla predložiť vláde návrh podmienok a krokov, ktoré sa v procese použijú. Vláda pritom rokovala o troch alternatívach - predaj letiska, dlhodobý prenájom alebo majetkové prepojenie medzi Bratislavou a Viedňou. "Z mnohých analýz vychádza ako najvýhodnejšie riešenie koncesia," zdôraznil šéf rezortu dopravy.
Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR navrhovalo letisko prenajať na 20 až 30 rokov, počas pripomienkového konania však rezort financií presadzoval dlhší prenájom až na 50 rokov. "Kratšia doba prenájmu by znižovala motiváciu investorov investovať do rozvoja letiska," konštatovalo Ministerstvo financií (MF) SR.
"Udelenie koncesie alebo prenájmu práv k činnosti na letisku na stanovenú dobu prenáša na investora všetky riziká podnikania a budúcich investícií," avizuje v materiáli rezort dopravy. Upozorňuje, že na rozdiel od predaja zostáva vláde väčší vplyv a stupeň kontroly a navyše má zabezpečený pravidelný príjem.
Podľa ministerstva dopravy majú záujem o partnerstvo s bratislavským letiskom spoločnosti nielen z Európy, ale aj iných regiónov. "Konečné rozhodnutie ovplyvní podľa rezortu fungovanie letiska na dlhé roky," zdôrazňuje.
Analýza tiež zhrnula najdôležitejšie investičné potreby BTS, ktoré si vyžadujú prostriedky v objeme minimálne 350 miliónov eur. Ide o kompletnú rekonštrukciu a predĺženie hlavnej vzletovej a pristávacej dráhy, dobudovanie a skvalitnenie rolovacích dráh, vybudovanie odmrazovacieho stojiska pre lietadlá a rozšírenie počtu parkovacích stojísk lietadiel pred terminálom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona