Bratislavské letisko otvorilo nový príletový terminál

NETKY.SK • 13 Júl 2012, 13:40 • 2 min
Bratislavské letisko otvorilo nový príletový terminál

Bratislavské letisko otvorilo nový príletový terminál - Doprava Bratislavské letisko dnes otvorilo brány novej príletovej časti terminálu pre cestujúcich po tom, ako krátko popoludní prešli halou prví pasažieri linky z Ríma. Nový terminál demonštruje úrov

slovakia

left justify in out

img

Bratislavské letisko dnes otvorilo brány novej príletovej časti terminálu pre cestujúcich po tom, ako krátko popoludní prešli halou prví pasažieri linky z Ríma. "Nový terminál demonštruje úroveň vývoja leteckej dopravy v našej krajine a pevne verím, že bude cestujúcej verejnosti spoľahlivo a dobre slúžiť nasledujúce desaťročia," vyzdvihol pri tejto príležitosti šéf letiska Maroš Jančula.

Letisko tak pristúpilo k dokončeniu a sprevádzkovaniu príletovej časti po dvoch rokoch od ukončenia odletovej časti. Jančula upozornil, že projekt rekonštrukcie a dostavby nového terminálu predstavuje strategicky, technologicky a kapacitne najvýznamnejšiu stavbu v oblasti civilného letectva na Slovensku za posledné desaťročia. "Verím, že vynovené letisko prinesie viac liniek a väčší počet pasažierov," dodal štátny tajomník rezortu dopravy František Palko.

Výstavba nového terminálu bola v zmysle koncepcie rozvoja letiska prijatej vládou SR v roku 2008 od samotného začiatku rozdelená na dve etapy, aby sa zabezpečila nepretržitá prevádzkyschopnosť letiska. Celkové náklady predstavovali 120,6 milióna eur, pričom z toho stála dostavba príletovej časti 46,6 milióna eur. Stavebné náklady boli 33,2 milióna eur a zvyšných 13,4 milióna eur išlo na interiérovú a technologickú časť.

Z celkovej sumy predstavovalo spolufinancovanie z verejných zdrojov 69,7 milióna eur poskytnutého pri stavbe odletovej časti. Náklady dostavby príletovej časti tak podľa letiska nezaťažia rozpočet štátu. Financovanie je realizované z vlastných zdrojov letiska a úverového financovania vo výške 42 miliónov eur. Letisko ešte úver nečerpá, jeho podmienky majú totiž na stole akcionári - Fond národného majetku a ministerstvo dopravy.

Od investície do nového terminálu sa neočakáva návratnosť v krátkodobom, ale dlhodobom horizonte. Z tohto dôvodu je cieľová kapacita terminálu päť miliónov cestujúcich a zodpovedá tak predpokladom vývoja na nasledujúce desaťročia. Rozhodnutie vlády postaviť terminál s takouto kapacitou prišlo v období, keď letisko vybavovalo ročne 2,2 milióny cestujúcich. Vtedy podľa letiska ani najväčší skeptici nepredpokladali príchod hospodárskej krízy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies