Bratislavské jazzové dni podľa Lipu predčili očakávania

NETKY.SK • 28 Október 2015, 15:58 • 2 min
Bratislavské jazzové dni podľa Lipu predčili očakávania

BRATISLAVA - Tohtoročné Bratislavské jazzové dni priniesli podľa Petra Lipu viacero prekvapení. Ako známy džezmen usúdil, niektoré vystúpenia dokonca výrazne predčili očakávania organizátorov.

slovakia

left justify in out

„Mám pocit, že džezáky dopadli dobre. Keď tvoríme ten program, tak máme určitú predstavu, ako by to malo vyzerať a aký to asi môže mať dopad na publikum a všetky naše očakávania sa splnili, realita dokonca niektoré naše predstavy i predčila,“ povedal hudobník v rozhovore pre agentúru SITA.

 

Počas štyroch festivalových dní ho podľa jeho slov najviac prekvapili ohlasy na interpretov, ktorí sa nezúčastnili z pozície headlinera. „Taký Alain Caron napríklad u publika tak zabral, že to som skutočne nečakal. Poznám jeho hudbu, dokonca som s ním pred rokom účinkoval na jednom festivale v Taliansku, no s takouto odozvou som nerátal, bolo to fantastické. Takisto v piatok boli veľmi zaujímaví Jeff Ballard alebo Andreas Varady. To nás len utvrdilo v tom, že aj tí, ktorí nie sú headlineri a o ktorých nepredpokladáme, že strhnú na seba najväčšie ovácie, tak aj tí u publika celkom bodujú,“ poznamenal Lipa, ktorý si osobne najviac vychutnal vystúpenie Gregoryho Portera a v nedeľu uňho výrazne zabodovala americká interpretka Marla Glen. „Ja mám rád blues, ale taký modifikovaný. Nemusí mať tú jasnú, živelnú podobu, mám rád také sofistikované blues, ktoré sa prejavuje v cítení, v postupoch a je preoblečené do inej hudby. Porter je pre mňa napríklad bluesový spevák, aj keď niekomu by sa možno zdalo, že to tak nie je, ja v jeho hudbe cítim blues. A Marla Glen, tá sa mi typovo tiež veľmi páči. Od osobného vkusu sa nedá úplne odísť. Človek je síce dramaturg a musí myslieť na všetky súvislosti, no predsa ten osobný vkus niekde funguje. Okrem toho, že som dramaturg, som aj poslucháč, ktorý má túto hudbu rád a niektoré veci si chce aj sám vypočuť. Teším sa, že sa mi to občas na chvíľku aj podarilo. Portera som si napríklad vypočul celkom dobre. Našiel som si voľné miesto v hľadisku a veľmi som si to užil, skoro celý koncert. Keďže to už bol záver sobotňajšieho programu, tak som vypol všetky ostatné starosti a naozaj som sa zabavil,“ priblížil Lipa. „A tiež som veľmi rád, že sa nám tento rok podarilo pritiahnuť Esperanzu Spalding. Chceli sme ju už nejakých päť - šesť rokov, no nikdy nám to nevyšlo a zrazu nám ju ponúkli takmer v termíne džezákov, tak sme neváhali a urobili sme pre ňu dodatočný koncert,“ podotkol s neskrývaným nadšením.


Návštevníčky a návštevníci 41. ročníka Bratislavských jazzových dní ukázali opäť svoju priazeň a jednotlivé vystúpenia prijali podľa Lipu veľmi pozitívne. „V Bratislave máme fantastické publikum. Ľudia prichádzajú, aplaudujú a páčia sa im tie najrôznejšie žánre hudby, všetko akceptujú, vychutnávajú si hudbu a nemajú problém s tým, čo sa hrá, netvrdia, že fusion je lepší ako moderný džez či ako ďalšie hudobné štýly, ktoré s džezom nemajú toľko spoločného. Je však dôležité, aby to, čo sa na pódiu deje, bolo dobré, presvedčivé a profesionálne. Pokiaľ to také je, publikum to jednoducho berie,“ skonštatoval hudobník.


Lipa na džezáky nadviaže vlastnými vystúpeniami. „S Lasicom sme museli teraz dva koncerty zrušiť, čakáme, ako sa bude cítiť. Zatiaľ vystúpim so svojou kapelou - 29. októbra hráme v Bratislave, 30. v Komárne, začiatkom novembra v Prahe a v Českých Budějovicích a 7. novembra v Hořiciach. A potom jedenásteho cestujem do Ameriky, do Toronta a Bostonu, kde odspievam s tamojšími hudobníkmi, Američanmi aj Slovákmi, čo tam žijú, špeciálny koncert k výročiu Nežnej revolúcie,“ uzavrel Lipa.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona