Bratislavské jazzové dni dávajú veľký priestor slovenským hudobníkom

NETKY.SK • 4 Október 2011, 17:22 • 2 min
Bratislavské jazzové dni dávajú veľký priestor slovenským hudobníkom

Bratislavské jazzové dni dávajú veľký priestor slovenským hudobníkom

slovakia

left justify in out

img

Po zrušenom Parku kultúry a oddychu sa uskutoční 37. ročník Bratislavských jazzových dní (BJD) Slovenská sporiteľňa v novom prostredí veľtržnej Incheby. Tradičný bude trojdňový program (21.-23.10.), ktorý na dvoch pódiách ponúkne popredných svetových interpretov nielen klasického džezu, ale aj s vplyvom rocku, jungle, world music, funky či etno hudby. 
Podľa organizátora podujatia Pavla Daneka majú zmluvu s novým spoluorganizátorom na štyri roky a na prvom mieste je pre nich pohodlie divákov i dobrý zvuk. Na dnešnej tlačovej konferencii zároveň poďakoval všetkým kultúrnym inštitútom v Bratislave, ktoré zabezpečujú účinkujúcich zo svojich krajín. Vďaka tomu budú BJD opäť s americkými a kubánskymi interpretmi. Mnohí z nich, aj keď sú na európskom turné, zahrajú z krajín východnej Európy iba v Bratislave.
"Mňa ako speváka zaujali traja špičkoví speváci. Poľka Grazyna Auguscik, ktorá nahráva v Chicagu. Slepý spevák s gitarou Raul Midón a spievajúci saxofonista Curtis Stigers," povedal riaditeľ festivalu Peter Lipa. Podľa neho sa diváci môžu tešiť aj na trubkára Nicholasa Paytona z USA, ktorý je vraj nasledovníkom Luisa Armstronga. Tiež na pianistov Chucha Valdesa (Kuba) a Roberta Glaspera (USA) i ďalšieho Američana Randyho Breckera, ktorý zahrá naše skladby so slovenským AMC Triom. "O vyvrcholenie BJD sa postará legendárna americká skupina Earth Wind & Fire Experience so zakladajúcim členom Al McKayom," dodal Lipa.
Najstaršie a najväčšie medzinárodné hudobné podujatie na Slovensku dáva veľký priestor domácim hudobníkom. Program otvorí v piatok na hlavnom pódiu skupina The Illusions Trio so speváčkou Tatianou Hicovou, ktorí sú víťazmi minuloročnej prehliadky mladých talentov. Táto súťaž bude pokračovať aj teraz a začne ju na pódiu mladých šesťčlenná kapela COMP&NEROS, čiže ďalší slovenskí hudobníci hrajúci zmes jazzu s rôznymi štýlmi. Po nej sa každý večer predstavia tri súťažné zoskupenia. Na festivale zahrajú aj ďalší slovenskí interpreti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies