Bratislavské hudobné slávnosti uvedú aj domáce hviezdy

NETKY.SK • 25 September 2017, 12:07 • 2 min
Bratislavské hudobné slávnosti uvedú aj domáce hviezdy

BRATISLAVA – Nielen zahraničným hviezdam hudby, ako sú Viedenskí filharmonici či Orchester Mariinského divadla, ale aj slovenským orchestrom a interpretom klasickej hudby patrí nadchádzajúci 53. ročník Bratislavských hudobných slávností (BHS).

slovakia

left justify in out

Medzinárodný festival, ktorý sa už tradične koná v bratislavskom sídle Slovenskej filharmónie, v Redute, otvorí a uzavrie vystúpenie domáceho orchestra Slovenskej filharmónie. Rezidenčné teleso BHS otvorí program festivalu vo štvrtok 28. septembra o 19:00 pod taktovkou svojho nového šéfdirigenta, charizmatického Angličana Jamesa Judda. Hosťom koncertu bude nemecký violončelista Alban Gerhardt. Na záverečný koncert, ktorý sa v Redute uskutoční 15. októbra o 19:00, sa organizátorom podarilo opäť získať vo svete uznávaného slovenského dirigenta Juraja Valčuhu. K spolupráci prizval talianskeho klaviristu Roberta Cominatiho, ktorý zahrá dielo plné farieb - Debussyho Fantáziu. Agentúru SITA o tom informovala hlavná manažérka festivalu Izabela Pažítková.

Slovenská filharmónia sa v priebehu festivalu predstaví ešte na dvoch koncertoch. Jednou z najväčších festivalových hviezd bude tento rok ruský klavirista Evgeny Kissin. Recenzenti podľa Pažítkovej „o umelcovi píšu, že nebol zázračným dieťaťom, že bol od nepamäti malým géniom. Je dokonalým virtuózom“.

 

Evgeny Kissin je jeden z najzaujímavejších súčasných majstrov čierno-bielych kláves. O získanie tohto umelca sa organizátori BHS snažili celé desaťročie. So Slovenskou filharmóniou bude 4. októbra účinkovať pod taktovkou Američana Lawrencea Foestera. Aj ďalší hosť domáceho orchestra bude Američan, tenorista Lawrence Brownlee. Patrí k najvyhľadávanejším svetovým belcantovým interpretom a do Bratislavy príde s čerstvým ocenením od nadácie International Opera Awards Operný spevák roka 2017. V tzv. operných Oscaroch medzi ženami tento rok získala titul Operná speváčka roka hviezdna ruská sopranistka Anna Netrebko. Za dirigentským pultom Operného galavečera naplánovaného na 9. október bude šarmantná Talianka Speranza Scappucci.

BHS vyhradia tradične jeden z koncertných večerov (11. októbra) Symfonickému orchestru Slovenského rozhlasu pod taktovkou Maria Košika. Pôvodne mal na koncerte vystúpiť Marián Varga, pretože na programe je v premiére jeho dielo Musica concertante. Namiesto nedávno zosnulého hudobníka na pódiu so symfonickým orchestrom vystúpi Fedor Frešo.

 

Bigbítovú zostavu doplní Andrej Šeban, Martin Valihora a Vladislav Šarišský. Na programe koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu je aj dielo jubilanta - deväťdesiatnika Ladislava Burlasa, dlhoročného predsedu Festivalového výboru BHS. Jeho Hudbu pre husle a orchester zahrá popredný slovenský husľový virtuóz Milan Paľa, ktorý sa programovo venuje interpretácii a propagácii slovenskej hudby.

Miesto na 53. BHS patrí aj Štátnemu komornému orchestru Žilina. Na programe koncertu (13. októbra) sú diela slovenských skladateľov - Johanna Nepomuka Hummela a spolu so Speváckym zborom Lúčnice zaznie novodobá premiéra Alexandra Albrechta Missu in C. Súbor Solamente naturali sa predstaví tvorbou z obdobia baroka.

Zaujímavú dramaturgiu sľubujú komorné koncerty. Na 53. BHS už túto nedeľu 1. októbra účinkuje súbor Slovenskej filharmónie – Slovenský komorný orchester s hosťom, vynikajúcim českým huslistom Václavom Hudečkom. Z domácej ponuky stojí za pozornosť aj Večer slovenskej klavírnej tvorby (7.10.) zostavený z diel skladateľov rôznych období vrátane tohtoročných jubilantov Milana Nováka, Ivana Hrušovského a Hanuša Domanského v interpretácii šiestich mladých slovenských interpretov.

 

Na komornom koncerte 5. októbra si publikum vypočuje Západoslovenské piesne v podaní Evy Šuškovej, Matúša Šimka a Petra Pažického. Slovenskou hudbou 19. a 20. storočia sa 8. októbra predstaví Octet Singers pod vedením Jozefa Chabroňa, dodala Izabela Pažítková.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona