Bratislavské hudobné slávnosti privítajú umelcov z 20 krajín

NETKY.SK • 9 September 2011, 14:52 • 2 min
Bratislavské hudobné slávnosti privítajú umelcov z 20 krajín

Bratislavské hudobné slávnosti privítajú umelcov z 20 krajín - Kultúra Slovenská filharmónia pod taktovkou šéfdirigenta Emmanuela Villauma otvorí v piatok 25. novembra v historickej budove Slovenského národného divadla 47.

slovakia

left justify in out

img

Slovenská filharmónia pod taktovkou šéfdirigenta Emmanuela Villauma otvorí v piatok 25. novembra v historickej budove Slovenského národného divadla 47. ročník Bratislavských hudobných slávností (BHS). V otváracom koncerte zaznejú diela Jána Cikkera, Antonína Dvořáka, Petra Iľjiča Čajkovského a Igora Stravinského.
      "V programe tohto ročníka je 27 koncertov, na ktorých sa predstavia umelci z vyše 20 krajín. Privítame osem zahraničných orchestrov, z ktorých niektoré účinkujú na Slovensku po prvý raz. Je to predovšetkým prominentný orchester RAI Torino so svojím šéfom, vynikajúcim mladým slovenským dirigentom Jurajom Valčuhom, o ktorom kritika píše, že po koncertoch mu spoločne tlieska hľadisko i javisko, teda aj hráči orchestra," uviedla na dnešnom stretnutí s médiami hlavná manažérka festivalu Izabela Pažitková.
      Viac ako v uplynulých ročníkoch budú môcť návštevníci posúdiť interpretačné majstrovstvo umelcov zo severu Európy, sú to orchestre z hlavného mesta Nórska, národný orchester z Litvy a orchester pod názvom Nordic, ktorý v Estónsku spojil hudobníkov z 15 krajín pod taktovkou dirigentky Anu Tali.
      Jeden z večerov bude patriť už tradične klavírnemu recitálu, Grigory Sokolov sa do Bratislavy vracia po takmer desiatich rokoch ako predstaviteľ svetovej interpretačnej špičky. Spolu so Sokolovom k nej patrí aj Jean-Yves Thibaudet, dnes elegantný klavírny virtuóz, ktorý hosťuje s Ensemble Orchestral de Paris. Medzi prominentných zahraničných sólistických hostí bude patriť Joshua Bell, označovaný za huslistu storočia a novodobého Paganiniho. Medzi osobnosťami nechýbajú také mená ako violončelista Mischa Maisky, ktorý si pred časom získal vďačné festivalové publikum, ďalší úspešní violončelisti Alexander Kniazev či Natalia Gutman spolu s klaviristkou Elissou Virsaladze.
      Do Bratislavy zavíta jedenásť zahraničných dirigentov, ktorí dirigovali v najprominentnejších koncertných sálach, medzi nimi francúzsky orchester z Paríža diriguje Američan Lawrence Foster a Národný orchester z Lille dirigentská legenda Jean-Claude Casadesus. K dirigentom, o ktorých prejavujú eminentný záujem popredné svetové orchestre, patrí aj šéfdirigent Slovenskej filharmónie Emmanuel Villaume, pod ktorého taktovkou zaznie otvárací koncert, či Alexander Lazarev, ktorý bude dirigovať náš prvý orchester zasa na záver tohto festivalového ročníka.
      K výnimočným večerom bude určite patriť opätovné hosťovanie svetovej opernej sólistky Edity Gruberovej. Najskôr uvedie benefičný koncert v Dóme sv. Martina (26.11.) so Slovenským filharmonickým zborom, v polovici festivalu (2.12.) sa potom predstaví ako Lucrezia Borgia v hlavnej úlohe rovnomennej Donizettiho opery.
      Storočnici Jána Cikkera budú venované prvé tóny 47. ročníka BHS, Franzovi Lisztovi a Gustavovi Mahlerovi je zasvätený večer v podaní Maďarského národného symfonického orchestra pod taktovkou skvelého Zoltána Kocsisa. Liszt zaznie v podaní Rakúšana Stefana Stroissniga na komornom koncerte s našim huslistom Daliborom Karvayom.
      "Sme veľmi radi, že predseda festivalového výboru Vladimír Godár pripravil aj rad komorných koncertov so slovenskými umelcami, na ktorých zaznejú zaujímavé a málo hrané diela našich aj zahraničných autorov. Veľmi sa tešíme, že po dvoch rokoch sa opäť v Bratislave prestaví čestná prezidentka festivalu Edita Gruberová," dodala pre TASR Pažitková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies