Bratislavská tepláreň je v exekúcii: Viac ako 40 percent domácnostiam hrozí, že budú bez tepla!

NETKY.SK • 18 September 2014, 12:57 • 2 min
Bratislavská tepláreň je v exekúcii: Viac ako 40 percent domácnostiam hrozí, že budú bez tepla!

BRATISLAVA - Spoločnosť Bratislavská teplárenská (BAT) je v exekučnom konaní. Má taktiež zablokované účty.

slovakia

left justify in out

Súvisí to s dvadsaťšesťmiliónovým súdnym sporom, ktorý bratislavská tepláreň prehrala so spoločnosťou Paroplyn Holdings Limited, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta. "Firma Paroplyn Holdings Limited podala začiatkom augusta tohto roka súdnemu exekútorovi návrh na vykonanie exekúcie. Bratislavská teplárenská by už mala mať v rukách rozhodnutie o začatí exekúcie a o blokovaní peňažných prostriedkov na ich bankovom účte," povedal pre portál vEnergetike.sk dobre informovaný zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. 

 

Informáciu potvrdila aj hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková. Podľa nej pre exekučné konanie a pre zablokované účty je tepláreň v krízovom stave. "Zablokovanie finančných prostriedkov a majetku nám bráni realizovať prípravy na vykurovaciu sezónu a zabezpečiť tepelnú pohodu pre viac ako 40 percent domácností v Bratislave," zdôraznila Galandáková. 

 

Ako Galandáková uviedla pre agentúru SITA, spoločnosť zabezpečuje dodávku tepla do rôznych objektov a nielen do domácností v bratislavských mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov, Dúbravka a Karlova Ves. Spoločnosť pritom prevádzkuje dve sústavy centralizovaného zásobovania teplom, ktoré sú geograficky a hydraulicky oddelené. V časti Bratislava – východ a teda v mestských častiach Staré Mesto, Nové Mesto a Ružinov zabezpečuje dodávku tepla dvoma vlastnými zdrojmi - Teplárňou východ a Výhrevňou juh. Do sústavy dodáva teplo aj cudzí zdroj – PPC Power, a. s. Bratislava. V časti Bratislava - západ, a teda v mestských častiach Dúbravka a Karlova Ves vrátane lokality Mlynskej doliny, zabezpečuje dodávku tepla vlastným zdrojom Teplárňou západ, pričom do sústavy dodáva teplo aj cudzí zdroj – Cogen WEST Bratislava. 

 

Podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika je exekučné konanie v Bratislavskej teplárenskej nepríjemnou správou. "Budeme komunikovať so štátom, pretože je to štátna spoločnosť, aby sme vedeli čím skôr podať informácie obyvateľom. Priamo ako mesto tomu pomôcť nevieme," vyjadril sa primátor. Ako dodal, už v minulosti, keď sa hovorilo o privatizácii teplární, sa mesto uchádzalo o to, aby sa podiely nasmerovali na mestá a obce. "My sme tí, čo cítime zodpovednosť voči našim obyvateľom a nechceli by sme pripustiť situáciu, že niekto nebude mať teplo," povedal primátor Ftáčnik s tým, že ak by sa niekedy uvažovalo o riešení skutkovej podstaty teplárenských spoločností, tak ako mesto sú pripravení do toho vstúpiť. 

 

Koncom júna tohto roka bratislavský krajský súd definitívne rozhodol o tom, že Bratislavská teplárenská musí spoločnosti Paroplyn Holdings Limited zaplatiť za neodobraté teplo z bratislavského Paroplynového cyklu 26 miliónov eur. Penta pre portál vEnergetike.sk uviedla, že sa chcela s bratislavskou teplárňou dohodnúť na splátkovom kalendári. "Bratislavskej teplárenskej sme aj písomne ponúkli dohodu a rokovali sme s nimi o nej. Návrh zahŕňal odpustenie časti dlhu a pomoc pri zabezpečení financovania vyplatenia záväzku tak, aby nebolo ohrozené finančné fungovanie bratislavskej teplárni - t.j. dlhšia doba splatnosti a štandardné úrokové podmienky," uviedol hovorca Penty Martin Danko. Zúčastnené strany sa však na splátkovom kalendári nakoniec nedohodli. 

 

Bratislavská teplárenská sa snaží celý proces ešte zvrátiť na Najvyššom súde SR. Koncom júla na jej podnet podal generálny prokurátor mimoriadne dovolanie, čím sa mala odložiť aj vykonateľnosť rozhodnutia krajského súdu. Bratislavská tepláreň, ktorá zatiaľ reakciu najvyššieho súdu na mimoriadne dovolanie nepozná, považuje exekučné konanie za protiprávne. Preto sa aj obrátila na exekučný súd, ktorým je Okresný súd Bratislava II, aby exekúciu zastavil. "Trikrát sme vyzvali súd na rozhodnutie o zastavení exekúcie. Do dnešného dňa exekučný súd nijako nerozhodol. A to aj napriek upozorneniu z našej strany, že vykonávaním exekučných úkonov hrozí riziko značných hospodárskych škôd,“ konštatovala Galandáková. Investičná skupina Penta je presvedčená, že exekučné konanie je štandardným krokom. "V prípade, že by sme si nárok nezačali exekučne uplatňovať v 60-dňovej lehote, došlo by k jeho premlčaniu," upozornil Danko. 

 

Zmluvu o povinnom odbere tepla podpísali v roku 1999 spoločnosti Západoslovenské energetické závody a Paroplynový cyklus (PPC). Pätnásťročná zmluva mala garantovať schopnosť splácať poskytnutý úver na výstavbu paroplynu od Európskej investičnej banky vo výške 51 miliónov eur. Zmluva sa podpísala na princípe take or pay.

 

Čiže Západoslovenské energetické závody museli platiť za dohodnuté množstvo tepla, aj keď ho od bratislavského paroplynu neodobrali. Spoločnosť Bratislavská teplárenská zdedila zmluvu po tom, čo sa Západoslovenské energetické závody rozdelili na tri akciové spoločnosti - Bratislavská teplárenská, Trnavská teplárenská a Západoslovenská energetika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies