Bratislavská MHD obmedzila prepravu bicyklov vo vozidlách verejnej dopravy

NETKY.SK • 10 September 2015, 13:16 • 2 min
Bratislavská MHD obmedzila prepravu bicyklov vo vozidlách verejnej dopravy

BRATISLAVA - Bicykle v bratislavskej MHD už bude možné prevážať len cez víkendy a sviatky, ak to umožňuje obsadenie vozidla. Vyplýva to z nového prepravného poriadku Dopravného podniku Bratislava. Zmena začne platiť od 15. septembra.

slovakia

left justify in out

Doteraz totiž mohol človek s bicyklom nastúpiť do MHD kedykoľvek mimo dopravnej špičky, ak to umožňovalo obsadenie vozidla a vedel o tom vodič. Často sa však stávalo, že sa pre prevážaný bicykel do vozidla nedostala mamička s kočíkom, vysvetľuje Dopravný podnik. "DPB eviduje množstvo takýchto prípadov a považuje z humánneho aj etického hľadiska za dôležitejšiu prepravu mamičiek s kočíkom ako bicykle. Veríme, že cyklisti budú k tejto zmene ústretoví a pochopia dôvody, ktoré viedli DPB k tejto zmene," informovala za Dopravný podnik Bratislava jeho hovorkyňa Adriana Volfová.


Nový prepravný poriadok DPB začne platiť od 12. septembra a prináša niekoľko zmien. Okrem nového spôsobu prepravy bicyklov sa mení aj vizuál blokovej pokuty. Nový formát si môžu ľudia pozrieť v prílohe prepravného poriadku, ktorý je zverejnený na internetovej stránke www.dpb.sk. "Nový vizuál blokovej pokuty DPB mení pre lepšiu evidenciu pokút," vysvetlila Volfová. V prípade zastávok na znamenie alebo nočných spojov musia cestujúci, ktorí chcú do spoja nastúpiť, stáť na zastávke tak, aby ich vodič videl.

 

Cestujúci, ktorí chcú z vozidla vystúpiť na zastávke na znamenie musia to signalizovať vodičov na to určeným tlačidlom v dostatočnom predstihu pred zastávkou, aby mohol vodič bezpečne zastaviť, vysvetľuje DPB. Od 1. septembra sa zmenilo približne 40 stálych zastávok na zastávky na znamenie. Ich zoznam je zverejnený na https://www.dpb.sk/_media/file/Zastavky%20na%20znamenie%201_9_2015.pdf.

 

Dopravný podnik Bratislava k tejto zmene pristúpil po zhodnotení výsledkov prieskumov, ktoré ukázali nízku frekvenciu cestujúcich na týchto zastávkach. Ďalšími z dôvodov zmeny stálych zastávok na zastávky na znamenie sú zlepšenie dodržiavania cestovných poriadkov a šetrenie času zbytočným zastavením, zníženie úniku tepla v zimnom období či zvýšenie účinnosti klimatizácie v letnom období. Dopravný podnik očakáva od zastávok na znamenie aj úsporu pohonných hmôt. Úspora pohonných hmôt zodpovedá aj nižšiemu objemu produkovaných emisií, čím sú podľa dopravného podniku zastávky na znamenie priateľskejšie k životnému prostrediu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies