Bratislavská kaviareň integrujúca ľudí bez domova musela skončiť

NETKY.SK • 13 Marec 2018, 14:05 • 2 min
Bratislavská kaviareň integrujúca ľudí bez domova musela skončiť

BRATISLAVA - Občianske združenie (OZ) Vagus ukončilo prevádzku kaviarne Dobre&Dobré, ktorá mala za cieľ zapájať ľudí bez domova do pracovného procesu. Dôvodom bola dlhodobo neudržateľná ekonomická náročnosť jej prevádzky.

slovakia

left justify in out

"Fungovanie kaviarne bolo potrebné dotovať a my sme sa rozhodli, že to obmedzené množstvo zdrojov, ktoré máme, presmerujeme radšej do našich kľúčových aktivít, najmä do práce s ľuďmi bez domova v teréne, iných integračných projektov a do nového projektu zameraného na ukončenie bezdomovectva vďaka bývaniu," uviedol projektový riaditeľ OZ Vagusu Sergej Kára. Občianske združenie sa venuje odbornej pomoci ľuďom bez domova priamo v uliciach a tiež v dennom centre Domec.

 

Kára tiež upozornil, že náklady boli vyššie ako majú iné kaviarne, keďže ľudia v integračnom zamestnávaní potrebujú podporu ďalších pracovníkov. Za problém označil i to, že napriek inovatívnosti projektu podľa jeho slov chýba systematická podpora podobného zamestnávania zo strany štátu či mesta. Ako doplnil, počas posledných mesiacov sa Vagusu nepodarilo nájsť partnera zo súkromného sektora, ktorý by pokryl priebežné straty pri prevádzke.

 

Napriek vynútenému ukončeniu považujú projekt za úspešný. "Za tri roky života tejto kaviarne sa nám podarilo dostať z ulice a integrovať do spoločnosti viacerých ľudí, a hlavne sa nám podarilo dokázať, že zamestnávanie ľudí bez domova je možné a má zmysel. Tisícom našich zákazníkov sme pomohli odbúrať predsudky voči ľuďom bez domova," zhodnotil. Značku Dobre&Dobré si občianske združenie ponechá, rovnako ako aj jej filozofiu. "Ľudia bez domova budú pod týmto názvom predávať jedlo napríklad na príležitostných trhoch. Zároveň budeme hľadať nové možnosti ako zamestnávať ľudí bez domova v iných sociálno-podnikateľských zámeroch," dodal štatutár združenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies