Bratislavská kapela Pressburger Klezmer Band slávnostne uvedie nový album

NETKY.SK • 15 Október 2015, 12:36 • 2 min
Bratislavská kapela Pressburger Klezmer Band slávnostne uvedie nový album

BRATISLAVA - Bratislavské hudobné zoskupenie Pressburger Klezmer Band uvedie v piatok na festivale židovskej kultúry Klezmore 2015 do života svoj siedmy album Tsvantsik Yorn.

slovakia

left justify in out

„Tento album je špecifický, pretože je narodeninový, podľa čoho sa aj volá - Tsvantsik Yorn znamená v jidiš 20 rokov a zatiaľ čo predošlý album ťahali svojím spôsobom vpred skôr zahraniční hostia, tento je napriek tomu, že tam máme sedem alebo osem hostí, skôr naša robota. Sú tam naše aranžmány a album sme zostavili na základe nášho hudobného výskumu,“ zhodnotil v rozhovore pre agentúru SITA huslista Andrej Werner.


Pressburger Klezmer Band odohrajú na piatkovom koncerte všetky skladby z novej štúdiovky a na pódiu s nimi vystúpia viacerí interpreti, ktorí sa na jej vzniku podieľali. „Budeme hrať celý album a posnažíme sa, aby prišla aj prevažná väčšina hostí, ak nie všetci. Stará mama Michaela Szatmaryho pani Dalma Špitzerová, Eddy Portella, Karine Sarkisjan, bratia Ivánovci a ďalší. Vystúpia s nami aj ex-lúčničiarski tanečníci Linda Luptáková a Filip Takáč, keďže na niektoré z nových skladieb sa tiež tancuje a zahráme aj jednu celkom novú vec, ktorú ešte nemáme ani nahratú,“ prezradil hudobník, podľa ktorého album uvedú do života niekoľkí hostia. „Bude tam aj rabín, ale nepoviem ktorý,“ naznačil Werner.


Koncertom v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava zároveň Pressburger Klezmer Band odštartujú dvanásty ročník festivalu Klezmore, ktorý sa uskutoční vďaka v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom. V rámci jeho bratislavskej časti sa v hlavnom meste Slovenska predstavia i rakúske zoskupenia Kohelet3 (13. 11. v koncertnej sieni Klarisky) a Das Grossmütterchen Hatz Salon Orkestar (9. 11. v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava). „Donedávna sme ani netušili, aká je rakúska klezmerová scéna bohatá. Keď sme sa s ňou čiastočne oboznámili, okamžite sme sa rozhodli pozvať k nám v rámci festivalu dve tamojšie kapely, ktoré si myslíme, že môžu byť pre slovenských divákov veľmi zaujímavé. Jedna je viac do džezu, druhá do balkánu - preto sme si ich aj vybrali. Chceme rôznorodosť,“ poznamenal Werner.


Okrem piatkového vystúpenia čaká skupinu do konca roka viacero koncertov. „Teraz sme na turné s Projektom Sever, ktorý začal v polovici septembra, potom budeme hrať vlastné koncerty a 17. novembra sme dostali veľmi zaujímavú ponuku v Prahe v Národnom divadle, kde bude v priamom prenose Udeľovanie cien pamäti národa. Vybrali si nás ako jednu z kapiel za Slovensko, takže sa predstavíme v priamom prenose,“ uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies