Bratislave hrozí, že pre náhradné nájomné bývanie príde o milióny eur

NETKY.SK • 21 September 2016, 13:08 • 2 min
Bratislave hrozí, že pre náhradné nájomné bývanie príde o milióny eur

BRATISLAVA – Mestu Bratislavy hrozí, že na budúci rok príde zo svojho rozpočtu o milióny eur. Dôvodom je náhradné nájomné bývanie, ktoré musí podľa zákona do konca tohto roka samospráva zabezpečiť 580 žiadateľom.

slovakia

left justify in out

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal dnes uviedol, že náhradné byty do konca roka odovzdať nestihnú. "Hlavnému mestu vznikne povinnosť dorovnať majiteľom reštituovaných domov rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájmom, ktorý platia nájomcovia," skonštatoval primátor s tým, že tento rozdiel odhaduje ročne na asi štyri milióny eur.

 

Tieto peniaze by tak chýbali v mestskom rozpočte, čo je skoro polovica voľných disponibilných zdrojov mesta. "Keby sme toto museli ročne platiť, odzrkadlí sa to na kvalite mestských služieb voči všetkým Bratislavčanom, čoby bolo veľmi zlé," povedal Nesrovnal. Táto hrozba je podľa jeho slov reálna, no zatiaľ nie je známy mechanizmus, akým sa bude stanovovať kompenzácia. Mesto tvrdí, že sa bude snažiť niekoľkomiliónový výpadok v rozpočte vykryť. "Takúto obrovskú čiastku sa však jednorázovo vykryť nedá," podotkol primátor.

 

Povinnosť zabezpečiť náhradné nájomné bývanie vzniklo mestám zákonom v roku 2011. Hlavné mesto však tento zákon považuje za zlý. Podľa Nesrovnala je Bratislava jediná s takýmto vysokým počtom náhradných bytov. "Iné slovenské mestá mali rádovo nižší počet a iné ceny. Je iné postaviť, alebo kúpiť päť bytov v Žiline či Ružomberku a niečo iné v Bratislave," vysvetlil. Zákon podľa neho tiež nepočítal, že hlavné mesto nemá vlastný stavebný úrad. "Stavebné úrady majú mestské časti a keď výstavbu neschvália, tak si mesto nesplní svoju povinnosť," podotkol Nesrovnal.

 

Hlavné mesto má v súčasnosti vybraných šesť lokalít, kde chce náhradné byty postaviť. V bratislavskej Dúbravke chce Pri Kríži postaviť 68 a Na Vrátkach 116 bytov. V oboch prípadoch už ukončila v septembri verejné obstarávanie a projekt Pri Kríži už má aj stavebné povolenie. So začatím výstavby tu chce mesto začať čím skôr.

Samospráva chce ďalej postaviť 75 náhradných bytov na Mamateyovej a 112 na Haanovej v bratislavskej Petržalke. Na Borodáčovej v bratislavskom Ružinove počíta s piatimi bytmi a na Istrijskej v bratislavskej Devínskej Novej Vsi chce postaviť 17 bytov. Na tieto projekty však ešte nezačala ani príprava verejného obstarávania. Magistrát nateraz plánuje výstavbu celkovo 393 náhradných nájomných bytov.

 

Vyhliadnuté má aj iné lokality, kde je však potrebné najskôr zmeniť územný plán. Je to napríklad Konopiská v Čunove, Starohájska, Jantárova cesta či Námestie Jána Pavla v Petržalke, Bazova v Ružinove či v Záhorskej Bystrici lokalita Pri Vápenickom potoku. V minulosti sa uvažovalo aj nad Astronomickou a Čmelíkovou ulicou v Ružinove. Po petícií obyvateľov však nakoniec výstavbu náhradných bytov v tejto lokalite mestskí poslanci odmietli.

 

Nesrovnal podotkol, že mesto o probléme komunikuje s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies