Bratislave hrozí dopravý kolaps: Chcú uzavrieť frekventovanú štvorprúdovú cestu na viac ako rok!

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 14:13 • 2 min
Bratislave hrozí dopravý kolaps: Chcú uzavrieť frekventovanú štvorprúdovú cestu na viac ako rok!

BRATISLAVA – Bratislava by mala už o tri roky mať novú autobusovú stanicu, ktorú postavia namiesto pôvodnej na Mlynských Nivách. Jej stavba však poriadne skomplikuje dopravu v celom meste. Štvorprúdovú cestu, ktorá sa nachádza pri Autobusovej stanici bude možno musieť developer HB Reavis úplne uzatvoriť na 14 mesiacov.

slovakia

left justify in out

Projekt novej autobusovej stanice kombinuje medzinárodný autobusový terminál, nákupné centrum, moderná tržnica a výšková administratívna budova. Komunitnou črtou novej stanice má byť zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a vybavením pre oddych a šport. Ostavený by mal byť za tri roky a jeho cena je 270 miliónov eur.

 

img

 

Developér taktiež sľubuje široký výber reštaurácií či kaviarní. Chýbať nemajú ani detské zóny či verejný priestor určený na rôzne formy kultúrneho a spoločenského vyžitia. "Projekt zlepší kvalitu ovzdušia v celom okolí, autobusová stanica bude v podzemí s vlastnou mikroklímou, strecha bude komplet zelená, čím uľaví okoliu v letných horúčavách. Dôjde zároveň k zníženiu hlučnosti," vysvetlila hovorkyňa HB Reavis Martina Jamrichová. Podobné stanice sú podľa jej slov v Madride, Mníchove, Helsinkách i v New Yorku.

 

img

 

Nové priestory budú mať tri nadzemné podlažia. Dve budú pod zemou. Nástupiská autobusov sú plánované v prvom podzemnom podlaží. Počíta sa celkovo s 2150 parkovacími miestami. Obchody, reštaurácie i tržnica budú nad zemou.

 

Dopravné komplikácie

Výstavba novej autobuseovej stanice poriadne preverí trpezlivosť vodičov v Bratislave. Údajne existujú dve možnosti obmedzenia dopravy na Mlynských Nivách. Prvou alternatívou je úplne uzatvorenie štvrprúdovej cesty pri stanici na 14 mesiacov.

 

Druhá alternatíva by trvala dlhšie, a to 36 mesiacov, počas ktorých by cestu uzatvorili čiastočne.

 

Momentálne prebiehajú rokovania medzi developerom a krajským dopravným inšpektorátom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies