Bratislavčania môžu opäť navrhnúť, kam pôjde časť mestských peňazí

NETKY.SK • 22 August 2014, 15:19 • 2 min
Bratislavčania môžu opäť navrhnúť, kam pôjde časť mestských peňazí

BRATISLAVA - Bratislavčania môžu opäť navrhnúť, na aké projekty pôjde časť peňazí z budúcoročného mestského rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Participatívny rozpočet tento rok mesto spúšťa Burzou nápadov, do ktorej môžu prispieť svojimi projektmi napríklad z oblasti dopravy, čistoty či zelene jednotlivci i občianske združenia. Svoje nápady a projekty môžu záujemcovia posielať magistrátu do 16. septembra cez oficiálny formulár na internetovej stránke mesta www.bratislava.sk. Na ktoré projekty pôjde časť bratislavského rozpočtu, sa rozhodne v novembri. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

 

Obyvatelia i združenia môžu svojimi nápadmi prispieť do piatich oblastí rozpočtu, a to je doprava, životné prostredie, kultúra, šport a sociálne služby. K projektu je potrebné pripojiť aj krátky popis, uviesť lokalitu, v ktorej by sa mal nápad uskutočniť, a pridať informáciu, aký je očakávaný prínos projektu z hľadiska rozvoja a zvyšovania kvality života v meste. Doručené projekty, ktoré splnia kritéria, budú v druhej polovici októbra prerokované na verejnom fóre. Doručené nápady budú posudzovať odborní garanti z magistrátu a zapojení občania. Vybrané projekty sa potom dostanú do novembrového verejného hlasovania. 

 

Do rozhodovania o prerozdelení časti mestských peňazí radnica verejnosť zapája od roku 2011, kedy bol projekt prvýkrát spustený. Vtedy bola na občianske projekty vyčlenená suma 15-tisíc eur. V roku 2014 už mesto na projekty z participatívneho rozpočtu vyčlenilo 46-tisíc eur. Za príspevok z participatívneho rozpočtu si obyvatelia v minulosti vybudovali napríklad komunitnú záhradu v Rači, obnovili kino Zora či zrevitalizovali stromoradie na Račianskej ulici. V meste tiež vzniklo Komunitné centrum generácii, autonómna zóna Lafranconi, z občianskeho rozpočtu technicky podporili aj Zelenú hliadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies