Bratislavčania môžu hlasovať o víťazných projektoch občianskeho rozpočtu

NETKY.SK • 4 November 2017, 06:00 • 2 min
Bratislavčania môžu hlasovať o víťazných projektoch občianskeho rozpočtu

BRATISLAVA – Bratislavčania môžu v týchto dňoch hlasovať o víťazných projektoch občianskeho rozpočtu 2018. Do 14. novembra môžu na webe hlavného mesta či osobne v budove magistrátu rozhodnúť o troch projektoch, ktoré boli získané od ľudí prostredníctvom burzy nápadov.

slovakia

left justify in out

Hlavné mesto prijímalo od Bratislavčanov do konca augusta podnety a návrhy na zlepšenie života v meste. Ich verejné prerokovanie sa konalo 3. októbra a momentálne už môže každý Bratislavčan nad 15 rokov hlasovať o víťazných návrhoch. Medzi nimi sú revitalizácia parčíka pri nemocnici Antolská, riešenie premnožených ferálnych mačiek či projekt spoznaj osobnosti, po ktorých sú pomenované ulice v meste.

 

"Finančné prostriedky vyčlenené na občiansky rozpočet budú rozdeľované pomerom na základe počtu hlasov, ktoré občania odovzdajú projektu, ktorý chcú podporiť," priblížila Veronika Šafáriková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu. Hlavné mesto predpokladá, že občiansky rozpočet 2018 bude vo výške ako minulý rok, a to 50.000 eur. Definitívne táto suma bude známa až po schválení mestského rozpočtu poslancami v decembri.

 

Po spracovaní výsledkov hlasovania budú totiž projekty zapracované do návrhu rozpočtu hlavného mesta na rok 2018. Následne sa spracované projekty občianskeho rozpočtu v decembri predložia mestskému zastupiteľstvu spolu s rozpočtom hlavného mesta na budúci rok.

 

"Aj tento rok boli Bratislavčania iniciatívni a v celoročnej burze nápadov sa vyzbieralo až 42 podnetov. Z toho najviac návrhov bolo z oblasti dopravy a životného prostredia. Všetky tieto návrhy priebežne posudzovali zástupcovia a odborní pracovníci hlavného mesta," spresnila Šafáriková. Prioritne sa posudzovali možnosti realizácie návrhov vzhľadom na rozpočet a kompetencie samosprávy na úrovni hlavného mesta, mestských častí a mestských organizácií. V tejto fáze procesu sa začiatkom októbra konalo verejné prerokovanie návrhov s obyvateľmi. Návrhy diskutujúci rozdelili na tri kategórie – určené na hlasovanie, odporúčania pre mesto a jeho organizácie a vyradené návrhy, ktoré sú mimo kompetencie mesta, sú nad rámec rozpočtu alebo sú nekonkrétne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies