Bratislavčania budú mať 100 nových autobusov!

NETKY.SK • 26 September 2014, 14:57 • 2 min
Bratislavčania budú mať 100 nových autobusov!

BRATISLAVA - DPB, a.s. vyhlásil 2 verejné obstarávania na nákup 50 nových autobusov s možnosťou opcie na nákup ďalších 50.

slovakia

left justify in out

V súčasnej dobe je už všetko schválené vďaka podpore primátora hlavného mesta Bratislavy Milana Ftáčnika a poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí hlasovali za návrh DPB, a.s. a podporili tak dlhodobé snaženie manažmentu DPB obnoviť zastaraný vozidlový park nielen autobusov. „Približne tretina vozidlového parku autobusov, teda až 147 vozidiel, je dávno po životnosti, pričom ich celkový počet je k 1.9.2014 len 431 kusov. Okrem toho až 19 vozidiel čaká tohto roku na vyradenie odbornou komisiou. Do dennej výpravy však potrebujeme pre cestujúcich zabezpečiť približne 380 autobusov, čiže nový vozopark výrazne zlepší situáciu v MHD. Samozrejme, budú to všetko komfortné nové vozidlá s modernými funkciami, vrátane kamerového systému, klimatizácie a nízkopodlažnosti pre zdravotne ťažko postihnutých občanov,“ vyjadril sa predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ing. Ľubomír Belfi.

 

Ak by sa poslanci rozhodli nepodporiť tento návrh, znamenalo by to nutnosť redukovať linky MHD už budúci rok, na čo by v prvom rade doplatila cestujúca verejnosť. „Som veľmi rád, že poslanci podporili Dopravný podnik Bratislava a odsúhlasili nákup ďalších 50 autobusov za výhodných úrokových podmienok, ktoré sa nám podarilo vyrokovať. Do leta budúceho roku tu budeme mať spolu až 100 nových vozidiel, čo pre cestujúcich prinesie veľké skvalitnenie služieb,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ing. Ľubomír Belfi. 

 

„Vďaka možnosti uplatniť opciu DPB, a.s. výrazne ušetrí aj financie. Ide najmä o neefektívne finančné prostriedky, ktoré museli byť vynakladané aj na náhradné diely na opravu starých autobusov. Zároveň sú všetky aspekty vozidiel skonštruované z hľadiska výkonu, životnosti a zjednodušenej údržby tak, že umožňujú omnoho nižšie celkové prevádzkové náklady, “ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Ing. Ľubomír Belfi. 

 

DPB, a.s. má štatistiku vozoparku podľa veku, obsaditeľnosti ako aj typu vozidla - sólo autobusy, MIDI autobusy, kĺbové autobusy, preto obstará vozidlá do každého segmentu podľa potreby, keďže alarmujúca situácia je v každom jednom z nich. Predmetom opčnej dodávky bude 5 ks midi autobusov značky SOLARIS URBINO 10 s celkovou obsaditeľnosťou 75 cestujúcich, 20 ks krátkych autobusov značky IVECO URBANWAY s celkovou obsaditeľnosťou 94 cestujúcich a 25 ks kĺbových autobusov značky SOR NB 18 s celkovou obsaditeľnosťou 150 cestujúcich. 

 

Prvý autobus bude dodaný koncom septembra, ďalšie v októbri a postupne do februára 2015 bude všetkých 50 vozidiel pripravených vyraziť do bratislavských ulíc. Do leta 2015 pribudne do vozidlového parku ďalších 50 kusov. 

Nákupom nových autobusov pokračujeme v masívnej modernizácii vozidlového parku. Vďaka spolufinancovaniu z prostriedkov EÚ sa nám podarí kompletne vymeniť celý vozidlový park trolejbusov – 120 a pribudne aj 60 nových električiek. Cestujúca verejnosť v našom hlavnom meste tak bude môcť cestovať na úrovni porovnateľnej s mnohými európskymi metropolami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies