Bratislavčania si uctili obete Dunaja v novom priestore

NETKY.SK • 27 Október 2010, 07:08 • 2 min
Bratislavčania si uctili obete Dunaja v novom priestore

Bratislavčania si uctili obete Dunaja v novom priestore

slovakia

left justify in out

img

Spustením vencov na hladinu Dunaja a kultúrnym programom si hlavné mesto spolu s Bratislavčanmi dnes večer pripomenulo obete Dunaja. Tradičná pietna spomienka sa nekonala na jeho nábreží v areáli PKO, ale prvý raz sa uskutočnila v novej mestskej časti Eurovea pri soche M. R. Štefánika. V kultúrnom programe niekoľko piesní zaspieval zmiešaný zbor Technik a medzitým z tribúny odzneli viaceré príhovory.
"V predvečer Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých si uctievame pamiatku na všetkých, ktorí pri rôznej činnosti zahynuli v Dunaji," zdôvodnila námestníčka primátora Anna Dyttertová. Nielen podľa nej to boli vodáci, rybári i lodníci. Poslednou vážnou udalosťou bola havária remorkéra Ďumbier 22. októbra 1996, pri ktorej z deväťčlennej posádky zahynuli ôsmi muži.
Desiatkam účastníkov sa prihovorili aj evanjelická farárka Erika Hlačoková a katolícky kňaz Marian Červený, ktorí požehnali dva vence. Tie potom členovia veslárskeho športového klubu TJ Karlova Ves spolu so zástupcami a. s. Slovenská plavba a prístavy odniesli na člny a v strede Dunaja ich položili na jeho vlny, aby za spevu Techniku odplávali do neznáma.
"Väčšinou sa rozpadnú a zničia vo vode, ale raz sa ozvali občania z jednej maďarskej dediny, že našli veniec," povedala pre TASR Dyttertová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona