Bratislava zaplatí za údržbu ciest takmer 900-tisíc, aj keď nesnežilo!

NETKY.SK • 27 Január 2014, 13:30 • 2 min
Bratislava zaplatí za údržbu ciest takmer 900-tisíc, aj keď nesnežilo!

BRATISLAVA - Poslanec bratislavského zastupiteľstva Ivo Nesrovnal tvrdí, že Bratislava zaplatí za zimnú údržbu za december minulého roka 892 113 eur. Podľa Nesrovnala má Bratislava uzavretú zmluvu, na základe ktorej platí firme aj za pohotovosť, inými slovami za to, že pracovníci externého dodávateľa čakajú kým nasneží.

slovakia

left justify in out

Predseda dopravnej komisie mesta Jozef Uhler povedal, že jeden zamestnanec v pohotovosti stojí mesto približne 5 000 eur mesačne. Riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy uviedol, že primátor vníma kritiku poslancov ako oprávnenú a sám v roku 2010 kritizoval podpísanie osemročnej zmluvy na zimnú aj letnú službu. "Zmluvu uzatvoril v roku 2010 primátor Andrej Ďurkovský. Pritom najväčšími obhajcami zmluvy boli poslanci za KDH a SDKÚ-DS," povedal

Uhler na tlačovej besede pripomenul, že mesto nariadilo zásahy pri zimnej údržbe aj v čase, kedy to vôbec nebolo treba. "Faktúra za minulú zimu bola 7,8 milióna eur. Urobili sme teda kontrolu zimnej údržby a zistili sme, že napríklad 7. decembra 2013 bol celomestský zásah, a to aj napriek tomu, že magistrát nahlásil Slovenskej správe ciest polojasné počasie a suché cesty," povedal Uhler, podľa ktorého tiež firma vyfakturovala pri údržbe 1 700 metrovej cesty na Kamzík údržbu 40 000 metrov štvorcových. Cesta by teda pri prepočtoch musela byť široká 24 metrov. 

Andrassy oponuje, že mesto hľadá spôsoby, ako kontrolovať prácu firmy. "Mesto prijalo za posledné dva roky viacero opatrení, ktorými sme zvýšili kontrolu výkonov dodávaných firmou a prostredníctvom GPS aj denných výkazov sme kontrolovali financie, ktoré musíme zaplatiť," povedal Andrassy, podľa ktorého zmluva určuje platiť 5,7 eura na človeka v pohotovosti a 6,5 eura na človeka vyslaného do terénu. Pri mechanizmoch, ktorých má mesto 54, platí Bratislava za stroj v pohotovosti poplatok 8 eur, ak však ide do terénu, cena sa vyšplhá na viac ako 27 eur. Riaditeľ kancelárie primátora tak vysvetlil, že ak by mesto v decembri išlo iba v pohotovostnom režime bez výkonov, zaplatilo by na základe tejto zmluvy za ničnerobenie približne 700 000 až 750 000 eur. "Keďže rozdiel medzi tou cenou 5,80 eur a 6,50 eur na človeka v pohotovosti alebo vo výkone je malý, radšej tých ľudí využijeme na čistenie verejných priestranstiev či orezávanie stromov," povedal Andrassy. Zmluva tiež hovorí, že ak vyhlásite zimnú službu, tak platí 90 dní. Mesto ju môže predlžovať, ale nie je tam zmienka o možnosti ju skrátiť. S dodávateľom rokujeme o tom, že keď nie je potrebné, nemusí byť v pohotovosti všetkých 80 ľudí a 54 mechanizmov. 

Podľa Andrassyho mesto hľadalo aj možnosti, ako túto zmluvu vypovedať alebo zmeniť zmluvné podmienky. "Kontrolór v decembri a januári urobil kontrolu, no z procesného hľadiska zmluve nie je čo vytknúť. Kontrolór spochybňuje výšku cien za zimnú službu, tie sú však dané zmluvou. Jednou z podmienok, ako by sa dala zmluva vypovedať, je preukázanie toho, že dodávateľ nevykonal práce, ktoré fakturoval," informoval Andrassy, podľa ktorého zistili aj menšie nedostatky súvisiace s objemom vykonaných prác, ale nie sú to tak veľké nedostatky, ktoré by znamenali porušenie zmluvy. 

Nesrovnal vyzýva primátora, aby vrátil 900 000 do mestskej pokladne a aby o tejto situácii podal správu na najbližšom mestskom zastupiteľstve vo štvrtok. Podľa mestského poslanca mal primátor štyri roky na to, aby so zmluvou niečo spravil a zmluvu treba vypovedať alebo modifikovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona