Bratislava zabezpečí počas horúčav cisterny s pitnou vodou

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 16:44 • 2 min
Bratislava zabezpečí počas horúčav cisterny s pitnou vodou

BRATISLAVA – Na aktuálnu vlnu horúčav hlavné mesto SR Bratislava reaguje viacerými opatreniami. Na Hlavnom námestí a na Poštovej ulici od utorka 1. augusta umiestnia cisterny s pitnou vodou. Okrem toho v meste ľudí schladia rozprašovače vodnej hmly, fontány a pitné fontánky. Ako ďalej informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer, počas horúčav budú zároveň vo zvýšenej miere polievať cesty v centre mesta.

slovakia

left justify in out

V centre mesta si obyvatelia i návštevníci mesta budú môcť dopĺňať pitný režim vodou z cisterien. Pohár vody dostanú bezplatne na Hlavnom námestí od 11:00 do 17:00 a na Poštovej ulici od 10:00 do 16:00. Prevádzku cisterien s pitnou vodou zabezpečuje hlavné mesto v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou.

Ďalším opatrením proti extrémnym teplotám je polievanie ciest. Podľa Zuzany Onufer hlavné mesto zabezpečí počas dní s teplotou nad 30 stupňov Celzia vo väčšej miere kropenie rozpálených ciest v centre mesta. Okrem toho, že to v uliciach zníži prašnosť, o niekoľko stupňov to schladí aj vozovku aj ovzdušie.

 

Osvieženie ponúkajú v horúčavách aj rozprašovače vodnej hmly na Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí, Námestí SNP a v Medickej záhrade. Počas augusta k nim pribudne aj hmlová brána na Námestí slobody. Rozprašovače fungujú na princípe atomizácie vody na mikročastice vodnej hmly, ktorá sa odparuje.

V horúcich dňoch prinášajú ochladenie aj fontány a pitné fontánky. V prevádzke mesta je tento rok štyridsať fontán a desať pitných fontánok. Správcom rozprašovačov, fontán a fontánok je Generálny investor Bratislavy, ktorý zabezpečuje ich prevádzku a údržbu. Najstaršou fontánou v Bratislave je Rolandova fontána na Hlavnom námestí.

 

Jednou z najkrajších bratislavských fontán, ktorá funguje v pôvodnom stave a bez prestávky vyše 128 rokov, je Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí. Pitné fontánky nájdu ľudia v meste napríklad na Námestí SNP, na Hviezdoslavovom námestí, na Hlavnom námestí, na Župnom námestí, na Panskej ulici alebo v letnej čitárni u Červeného raka.

Pre horúčavy urobili opatrenia aj v ZOO Bratislava, kde podľa Onufer dbajú počas letných horúčav o zvýšený pitný režim zvierat. „Všade, kde je to možné, dopĺňajú vodou jazierka alebo bahniská. Zvieratá zároveň sprchujú, aby ich osviežili,“ uviedla s tým, že mnohé druhy zvierat majú zároveň vnútorné zázemie, kde sa môžu počas tepla ukryť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies