Bratislava vyhlásila v súvislosti s Devínskou cestou mimoriadnu situáciu

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 14:50 • 2 min
Bratislava vyhlásila v súvislosti s Devínskou cestou mimoriadnu situáciu

BRATISLAVA – Hlavné mesto SR Bratislava sa rozhodlo vyhlásiť v súvislosti so stredajším (5.4.) pádom časti svahu na Devínskej ceste mimoriadnu situáciu. Po dnešnom zasadnutí krízového štábu to oznámil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

slovakia

left justify in out

„Vyhlásenie mimoriadnej situácie umožní mestu uchádzať sa o dotácie z Environmentálneho fondu na sanačné práce," uviedol primátor. "V súčasnosti mesto zadalo vypracovanie inžiniersko-geologického posudku, ktorý bude súčasťou hlásenia o aktívnej svahovej deformácii pre Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR," dodal.

 

Magistrát zrealizuje i podrobný inžiniersko-geologický prieskum, ktorý by mal odpovedať na to, akým spôsobom a v akej miere je potrebné inkriminovaný úsek sanovať. "Žiadosti musíme podať do konca októbra, a veríme, že vo februári 2018, keď sa budú prostriedky z envirofondu prideľovať, budeme úspešní," informovala vedúca oddelenia stratégie a projektov bratislavského magistrátu Želmíra Greifová.

 

Podľa Jána Vlčka z Katedry inžinierskej geológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského sa náklady v tomto prípade vyšplhajú na státisíce. "Odhadujem, že to môže byť polovica sumy sa sanáciu skalného brala pri Strečne, ktorá stojí 940.000 eur," uviedol.

 

Stav v okolí inkriminovaného úseku je podľa vyhlásení predstaviteľov magistrátu v súčasnosti zabezpečený, vyznačený a  stabilizovaný. Riaditeľ bratislavského magistrátu a šéf krízového štábu Martin Maruška informoval, že zmonitorovaný je úsek v dĺžke približne 120 - 130 metrov, nielen miesto pádu skál. "V úseku bolo vyznačené dynamické dopravné značenie, premávka je vedená v jednom jazdnom pruhu," pripomenul. "Po vyhodnotení situácie sme usúdili, že tieto opatrenia sú dostačujúce a v tejto chvíli nie je potrebné vykonať celkovú uzáveru tejto komunikácie," dodal.

 

Ohrozené nie je ani nedeľňajšie bežecké podujatie. "Ak sa situácia dramaticky nezhorší, Národný beh Devín - Bratislava nie je ohrozený, no s usporiadateľskou službou sme prijali ďalšie opatrenia, aby nemohlo dôjsť ku kolízii bežcov so zariadeniami, ktoré kritický úsek vymedzujú a označujú," uviedol riaditeľ organizátora podujatia, Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) Peter Vojtko.

 

Mesto chce do budúcnosti riešiť komplexnú sanáciu celej Devínskej cesty, aj v súvislosti s faktom, že hrozba aktívnej deformácie svahu v tejto lokalite je i naďalej reálna v dôsledku kumulatívneho pôsobenia nepriaznivých faktorov. "Táto oblasť bola 50 rokov hraničným pásmom, kde sa nerobili žiadne úpravy. Nad svahom je navyše obslužná komunikácia, po ktorej jazdili ťažké komunikácie pri výstavbe sídliska, štruktúru svahu rozrušuje voda, topiaci sa sneh i náletové dreviny, ktoré tam rastú," upozornil bratislavský primátor.

 

Magistrát vníma sanáciu celej Devínskej cesty ako záležitosť nadmestského významu a chce pritom spolupracovať s envirorezortom i ďalšími štátnymi orgánmi.

Veľké kusy skál sa zrútili zo svahu nad Devínskou cestou v stredu (5.4.). Nie je to však prvý zosuv na tejto ceste. V septembri 2014 sa zosunula zemina a blato do priestoru medzi ulicou Nad Sihoťou a Devínskou cestou. Dĺžka zosuvu bola vtedy 15 metrov. Práce na sanácii sa začali 4. apríla 2016 a ukončili ich 24. augusta toho istého roku. Náklady dosiahli takmer 134.000 eur, z čoho viac ako 100.000 eur išlo z Environmentálneho fondu, zvyšok zaplatilo mesto zo svojho rozpočtu. V rámci sanácie sa zabezpečil zosunutý svah, opravil sa poškodený lesný chodník Nad Sihoťou, ako aj priľahlá komunikácia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona