Bratislava uvažuje, že na mosty umiestni pre námrazu tepelné senzory

NETKY.SK • 15 Január 2016, 15:55 • 2 min
Bratislava uvažuje, že na mosty umiestni pre námrazu tepelné senzory

BRATISLAVA – V hlavnom meste by mohli byť v budúcnosti umiestnené tepelné senzory, ktoré indikujú riziko vzniku námrazy a zachytávania snehu.

slovakia

left justify in out

Uvažuje o tom bratislavský magistrát s tým, že senzory by umiestnil napríklad na mosty či kopcovité cesty. Umožniť tak majú efektívne nasadenie techniky, povedala pre TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

 

Od minulého roku už tiež napríklad Bratislavčania dokážu online pomocou GPS pozrieť, kde sa nachádzajú a kadiaľ jazdia vozidlá zimnej údržby. Vidieť tak môžu v pohybe na cestách sypače, ktoré patria pod správu bratislavského magistrátu a autá, ktoré v centrále na Bazovej ulici naberajú posypový materiál alebo palivo.

 

"Cieľom je nielen informovať občanov, kde a kedy sa posýpa, ale rovnako aj efektívnejšie kontrolovať dodávateľa," vysvetlila Skokanová. V bratislavskej Petržalke majú obyvatelia mapu zimnej služby, v ktorej mestská časť farebne odlíšila verejné priestranstvá. Chce, aby ľudia vedeli, ktoré z nich upratuje ona a o ktoré sa starajú správcovia nehnuteľností.

 

Hlavné mesto tento rok vyčlenilo na zimnú údržbu 4,6 milióna eur, približne o 300.000 eur viac ako vlani. Do dnešného dňa sa v Bratislave vykonalo päť celomestských posypov, pričom najkritickejším dňom bol 4. január. Prvýkrát počas tejto sezóny vozidlá zimnej údržby vyšli do ulíc 25. novembra 2015.

Hovorkyňa zatiaľ hodnotí, že vlaňajší december a tento mesiac sú veľmi podobné s minulými dvoma rokmi. "December si vyžiadal v prvom rade preventívne posypy a január aj niekoľko celomestských posypov a množstvo malých čiastkových posypov na rajónoch," dodala.

 

Zimnú pohotovosť v Bratislave vyhlasuje štáb zimnej služby spravidla 15. novembra a trvá do 31. marca. Tá prebiehajúca trvá od 9. decembra 2015. "V porovnaní s porovnateľnými mestami - Brnom, Viedňou, Prešovom alebo Žilinou - je pravidelne kratšia. To isté platí pri porovnaní so zimnou pohotovosťou Národnej diaľničnej spoločnosti," dodala hovorkyňa.

 

Počas zimnej pohotovosti sú všetci zamestnanci A.R.K. technické služby nasadení v štvorzmennej prevádzke. V období, keď platí zimná pohotovosť a zároveň nesneží, pracovníci A.R.K. technické služby vykonávajú práce letného charakteru, súvisiace s bežnou údržbou komunikácií a priľahlej zelene. Pracovníci musia byť na výjazd k dispozícii vždy na požiadanie bratislavského magistrátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies