Bratislava uvažuje o obnove fontány Družba na Námestí slobody

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 15:02 • 2 min
Bratislava uvažuje o obnove fontány Družba na Námestí slobody

BRATISLAVA - Nefunkčnú fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave by chcelo mesto opraviť.

slovakia

left justify in out

Na jej obnovu by sa bratislavská radnica chcela uchádzať o peniaze zo zahraničných zdrojov, ak sa to nepodarí, budú musieť pripraviť projekt z mestských financií. Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej sa náklady na obnovu fontány Družba dajú počítať v státisícoch eur. Sumu však vyčísliť nevie, tá podľa nej závisí od toho, či sa bude opravovať len samotná fontána alebo aj celé Námestie slobody. "Je to otázka času a financií, ktoré budeme musieť na túto opravu nájsť, preto zatiaľ nie je možné povedať nejaký termín, kedy by mohla byť fontána opravená a spustená," uviedla Skokanová.

 

Hlavné mesto sa zatiaľ chystá obnoviť aspoň aleju stromov pred Úradom vlády SR na Námestí slobody. Na jeseň plánujú nechať vyrúbať štyridsiatku poškodených brestovcov, ktoré nahradia 44 novými a mladými drevinami. Ide o ďalší z projektov v rámci balíka Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy, na ktorý hlavné mesto získalo peniaze z nórskych fondov. K novým stromom namontujú aj samozavlažovací systém, doplnila Skokanová. Na samotnú revitalizáciu Námestia slobody by sa mesto opäť chcelo uchádzať o peniaze zo zahraničných fondov, počkať si však musia na vyhlásenie výzvy. Zatiaľ radnica pripravuje aspoň projekt na obnovu námestia, vrátane fontány Družba, v ktorom by mali vyčísliť predpokladané náklady na revitalizáciu.

 

Fontána Družba stojí na Námestí slobody od roku 1980. Pre jej viaceré poruchy ju však museli v roku 2007 odstaviť. Autormi fontány sú akademickí sochári Tibor Bártfay, Karol Lacko, Juraj Hovorka a architekti Virgil Droppa a Juraj Hlavica. Ústredným námetom diela je myšlienka priateľstva a mierového spolužitia národov stvárnená v podobe rozvíjajúceho sa lipového kvetu. Fontána je postavená z travertínu, čadičovej dlažby a nerezu. Jej ročná spotreba bola 2 000 metrov kubických vody. Informácie pochádzajú z internetovej stránky mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy, ktorá je správcom mestských fontán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona